Deloitte: Agrokor skočio na ljstvici svjetskih kompanija

Pozicija Agrokorove maloprodaje poboljšala se za čak 30 mjesta u odnosu na lanjsku listu 250 najvećih maloprodajnih lanaca na svijetu te je, zahvaljujući 4,8 milijardi dolara prihoda (oko 34 milijarde kuna) ostvarenih u 2014. godini, zauzela 192. poziciju, pokazuje najnoviji Deloitteov izvještaj Globalna snaga maloprodaje 2016., priopćeno je iz konzultantske kuće Deloitte u ponedjeljak.

Vodećih 250 trgovačkih lanaca u svijetu je u fiskalnoj godini 2014. ostvarilo ukupne prihode od 4,3 bilijuna dolara, očuvavši tako stalan rast, koji je iznosio 4,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja pozitivan znak za čitav sektor koji je ne tako daleke 2011. bilježio pad prihoda. Ipak, slika se razlikuje od regije do regije, pri čemu su trgovački lanci u Sjevernoj Americi, Africi i na Bliskom istoku ostvarili rast prihoda, za razliku od onih u regiji Azija – Pacifik, Europi i Latinskoj Americi, koji i dalje bilježe pad prihoda.

′Poboljšanje pozicije u 2014. rezultat je Agrokorovog preuzimanja Mercator grupe, čime smo postali liderom na pet regionalnih tržišta, kao i na cjelokupnom maloprodajnom tržištu jugoistočne Europe. Ovo uspješno preuzimanje realizirano je u zaista kratkom razdoblju i vrlo efikasno, u skladu s najboljom svjetskom praksom, te je stvorilo značajne sinergijske učinke kako za našu grupu i naše zaposlenike, tako i za sve naše partnere′, naveo je Darko Knez, član Uprave koncerna Agrokor i izvršni potpredsjednik za poslovnu grupu Maloprodaja, povodom objave ove analize.

′U ovom izvještaju poseban je fokus stavljen i na utjecaj digitalne tehnologije na trgovinu, a Agrokor također predvodi u regionalnoj implementaciji najbolje maloprodajne tehnologije i inovacija koje uključuju pametna kolica i blagajne, mobilne aplikacije, online prodaju u sklopu Konzum klika i nove Agrokorove platforme A007, kao i program nagrađivanja vjernosti MultiPlusCard. Vjerujemo da će nam sve navedeno biti dobra osnova za daljnji rast i u narednom periodu, pri čemu ćemo, kao i dosada, predano raditi na tome da ostanemo ne samo najveći, nego i najbolji regionalni trgovac u segmentu uvođenja novih tehnologija i inovacija, svjetske maloprodajne prakse i stvaranja dodane vrijednosti za sve naše kupce′, istaknuo je Knez.

Inače, vezano uz ovu analizu važno je napomenuti da će prava slika o prodajnoj snazi Agrokorove maloprodaje biti skroz jasna u rezultatima za 2015. s obzirom da u 2014. Mercator nije u potpunosti konsolidiran s rezultatima koncerna. Agrokorova maloprodaja i veleprodaja (Konzum plus Mercator) trenutno ostvaruje prihod između pet i šest milijardi eura (ili ugrubo oko 45 milijardi kuna). ′Sporiji gospodarski rast na nekoliko tržišta, niža inflacija, pad cijene nafte i jačanje američkog dolara sastavnice su koje su utjecale na dinamiku realizacije različitih prihoda trgovačkih lanaca ovisno o regiji′, komentirala je Marina Tonžetić, partnerica u hrvatskom uredu Deloittea.

′Za trgovce na malo u SAD-u jačanje dolara značilo je veću kupovnu moć potrošača u zemlji, a pospješilo je i gospodarski rast te porast zaposlenosti. S druge strane, kinesko gospodarstvo je u to vrijeme doživjelo znatno usporavanje zbog pada izvoza i ulaganja smanjenog intenziteta. Ipak, privatna potrošnja dobro se držala iako je podbacio sektor luksuznih dobara′, istaknula je.

Ostvarena dobit u promatranim regijama također pokazuje znakove raskoraka, uglavnom u smjeru pada. Izvješće navodi da je 250 vodećih maloprodajnih lanaca u 2014. ostvarilo kompozitnu neto maržu dobiti od 2,8 posto u usporedbi s 3,4 posto u 2013.

Deloitteovo izvješće također ističe utjecaj tehnologije na kupovinu u trgovinama i ukazuje na ubrzano širenje digitalne povezanosti kupaca. Digitalno ponašanje i očekivanja potrošača sve se brže mijenjaju, što trgovcima otežava njihovo praćenje te dolazi do tzv. digitalnog jaza. U tom je kontekstu bitno sljedećih nekoliko novih trendova: ne postoji jedinstvena formula za primjenu digitalne tehnologije, nema jedne digitalne veličine za sve te potrošači zahtijevaju kvalitetnije digitalne alate.

Premda se sva tržišta sve više preusmjeravaju na usvajanje digitalnih tehnologija, putovi kojima su krenula donekle se razlikuju. Tako, primjerice, neka tržišta u razvoju preskaču faze uvođenja digitalne tehnologije koje su prije njih iskusila razvijena tržišta. Usto, digitalno ponašanje razlikuje se ovisno o demografskim čimbenicima kao što su dob i visina dohotka, ali i vrsta traženih proizvoda. Također, digitalni alati i kanali mogu proširiti doseg trgovaca na malo i povećati njihove prihode, no kupci trenutno osjećaju zakinutost i nezadovoljstvo postojećom digitalnom ponudom mnogih trgovaca na malo. piše Tportal.

′Postoji raskorak između očekivanja kupaca i trenutne ponude trgovaca u odnosu na rastuću želju potrošača da digitalija postane dijelom njihovog iskustva kupovanja′, ističe Tonžetić. ′Moguće je da neki lanci podcjenjuju utjecaj digitalne tehnologije, a neki su u njoj prepoznali pravu priliku koju treba iskoristiti′, zaključuje konzultantica Deloittea.

You may also like