Deloitte: Agrokor najjače pozicionirana hrvatska tvrtka, INA pala na ljestvici

Na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi našlo se 13 hrvatskih kompanija, pri čemu je Agrokor Grupa zauzela prvo mjesto među hrvatskim i tvrtkama regije te 11. mjesto na ukupnoj tablici, koju je u četvrtak objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte.

Agrokor Grupa, s ostvarenih 6,4 milijarde eura prihoda od prodaje, napredovala je s lanjskog 22. na 11. mjesto liste 500 najvećih srednjoeuropskih tvrtki. Deloitte procjenjuje da će konsolidirana Grupa na godišnjoj razini u idućim godinama generirati više od 7 milijardi eura prihoda, što bi Agrokor svrstalo u top 10 Srednje Europe.

U bankarskom sektoru Zagrebačka banka popela se za jedno mjesto te se pozicionirala na 11. mjestu, dok je od osiguravatelja najbolji plasman ostvarilo Croatia osiguranje, zauzevši 21. mjesto.

Hrvatske tvrtke na listi i ove godine dolaze uglavnom iz energetskog sektora (4) te iz potrošačkog sektora i transporta (7). Za Agrokorom na 11. i Inom na 53. mjestu ove godine slijedi Konzum, koji se našao na 91. mjestu. Za njima slijede HEP (93.), Roglić Group (143.), T-HT Group (232.), HEP-Operator (244.), Atlantic Grupa (312.), Adris Grupa (318.), Petrol Croatia (358.), Zagrebački holding (451.), Podravka (477.), Lidl Croatia (484.).

U odnosu na prošlogodišnju godinu, Podravka je s 496 milijuna eura prihoda u 2015. ove godine ušla u društvo 500 najvećih Srednje Europe. Uz Podravku treba istaknuti i Lidl Croatia koji se s rastom prihoda od 13,1 posto uvrstio na 484. mjesto ljestvice.

“Unatoč značajnim postotnim promjenama u razini prihoda, najveće tri kompanije zadržale su svoja mjesta na ljestvici. Najveća kompanija Srednje Europe i dalje je poljska naftna tvrtka PKN Orlen s 21,1 milijardi eura prihoda od prodaje. Na drugom mjestu je mađarski MOL s 13,3 milijardi eura prihoda, dok je na trećoj poziciji i dalje češka Škoda, s 11,5 milijardi eura”, istaknula je partnerica u Deloitteovom odjelu za reviziju Marina Tonžetić.

Poljske tvrtke su nastavile dominirati Deloitteovom ljestvicom 500 najvećih te čine više od jedne trećine ukupnog broja tvrtki koje su se ove godine uvrstile na ljestvicu.

Slovenija i dalje ima najviše predstavnika iz regije na Top 500 listi (17). Za njom slijedi Hrvatska s 13 tvrtki te Srbija sa 7. Za razliku od prošle godine, kada je imala četiri predstavnika na listi, BiH ih ove godine bilježi dva, a Makedonija jednog.

Tri najveće tvrtke iz Adria regije ove su godine Agrokor grupa s ostvarenih 6,4 milijardi eura prihoda od prodaje, slovenska Petrol Grupa s 3,8 milijardi eura prihoda i Mercator grupa koja je lani ostvarila 2,6 milijardi eura prihoda.

INA je zabilježila pad prihoda od 20 posto zbog niže prodaje prirodnog plina i ukupno niže prodaje naftnih derivata i pada cijena derivata te je 2015. završila na 4. mjestu u regiji i 53. na ukupnoj listi.

Osim liste 500 najvećih tvrtki, Deloitte je kreirao i rang-ljestvice 50 najvećih banaka te osiguravajućih društava. Kao i prošle godine, prvo mjesto i dalje pripada poljskoj PKO BP bank, uz rast ukupne aktive od 7,4 posto u odnosu na 2014. godinu.

Među hrvatskim bankama Zagrebačka banka zabilježila je najveći rast aktive (6,9 posto) u odnosu na prethodnu godinu te se pozicionirala na 11. mjestu, s imovinom od 16,8 milijardi eura.

“Među osiguravateljima već petu godinu za redom nije bilo značajnijih promjena u strukturi najvećih igrača: na listi i dalje prednjači poljski PZU, s ostvarenih 4,4 milijarde eura ukupne bruto zaračunate premije. Što se tiče osiguravatelja iz Hrvatske, najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje, na 21. mjestu regionalne ljestvice s ostvarenih 388,5 milijuna eura ukupne bruto zaračunate premije, a slijedi ga Allianz Zagreb koji je ove godine 49. na listi s 155,8 milijuna eura ukupne bruto zaračunate premije”, naveo je direktor u Deloitteovom odjelu revizije Vanja Vlak.

Desetu godinu u nizu, Deloitte je proveo analizu najvećih tvrtki iz 18 zemalja Srednje Europe i Ukrajine (najvećih 500 tvrtki, 50 banaka i 50 osiguravajućih društava). Sve tvrtke uvrštene u 500 vodećih ostvarile su zajedno 685 milijardi eura prihoda, što je povećanje od 1,7 posto u odnosu na lanjskih 682 milijardi eura. Da bi se uvrstile na ovu listu, tvrtke su trebale ostvariti minimalni prag od 473 milijuna eura (3 posto više nego protekle godine) koliko iznosi prihod 500-te rangirane kompanije.

0 comments