Home Hrvatska Dejan Jović temeljem postojanja HOS-a dovodi u pitanje karakter Domovinskog rata?

Dejan Jović temeljem postojanja HOS-a dovodi u pitanje karakter Domovinskog rata?

by Energypress.net

Gost Studija N1 uživo bio je profesor fakulteta političkih znanosti Dejan Jović koji je analizirao kakve bi posljedice na vanjsku politiku Hrvatske mogao ostaviti pozdrav ‘ZDS’ na ploči HOS-a koji je u posljednje vrijeme postao vruća politička tema u Hrvatskoj.

Sporna ploča HOS-a… Spominje se mogućnost solomonskog rješenja da će se ploča premjestiti u Novsku, a ostavi pozdrav ZDS.

Mislim da je dobro povezati hrvatsku vanjskopolitičku poziciju s tim pitanjem. Meni se čini da svako isticanje slogana iz NDH, kao što je u ovom slučaju, vraća Hrvatsku u sjenku 2. svjetskog rata u kojoj se ona nalazila tokom Hladnog rata i tijekom 90-tih. To osnažuje poziciju Srbije, ali također dovodi u pitanje sam karakter Domovinskog rata, a taj karakter je temelj novog nacionalnog identiteta. Ako mi sad prihvaćamo da je ustaška tradicija sastavni dio Domovinskog rata otvara se čitav niz drugih pitanja koja imaju konzekvence za ocjenu karaktera Domovinskog rata. Ako je ustaška komponenta bila sastavni dio tog rata jesu li onda strahovi lokalnih Srba bili opravdani kad se radilo o karakteru Domovinskog rata, a onda je li bila opravdana i njihova pobuna i pokušaj odcjepljenja? Mi otvaramo čitav niz pitanja koje je Franjo Tuđman htio zatvoriti u svoje doba i izbjeći. On je namjerno isključio ustašku komponentu jer je znao da je ona nepopularna i štetna za vanjskopolitičku poziciju Hrvatske. On je tu malo lažirao karakter Domovinskog rata da bi postigao političke poene. Zanemario je da je jedan aspekt tog rata bio povezan s ovim ‘ZDS’. Tolerirao je, ali je u javnim izjavama suprotstavljao bilo kakvom povezivanju Domovinskog rata s NDH.

HOS jest bio paravojna postrojba u početku Domovinskog rata. Smatrali su se i protivnicima HDZ-a…

Bilo je dosta značajnih razlika u odnosu na BiH. Sastavni dio tradicije ekstremnog hrvatskog nacionalizma je negiranje nezavisnosti BiH. U tom smislu negiranje ideje o podjeli BiH – tu su se sukobili s Tuđmanom koji je bio zagovornik Banovine Hrvatske. Kad je vidio da to ne ide onda je rekao ajmo vidjeti što s Herceg Bosnom pa kad ni to nije išlo, što je onda s Federacijom kao zonom hrvatskog utjecaja. On nije htio treći entitet u BiH jer je smatrao da će se Bosna raspasti, ali na dva dijela, jedan Srbiji, a jedan Hrvatskoj.

Na neki način u očekvianju presude iz Haaga prema generalima i političarima iz Herceg Bosne je pokušaj neki preveniranja situacije da budu osuđeni što bi Hrvatsku dovelo u nepovoljni poziciju kad se radi o odnosima s BiH jer bi impliciralo direktno pitanje intervencije u BiH, rekao je Jović za N1.

[quote_box name=””]

Prosvjedna nota zbog Novosti

Otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu danas je u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije uručena prosvjedna nota zbog raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na skupu pristaša Autohtone – Hrvatske stranke prava ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, 2. rujna.

Na prosvjedu, na kojem se okupilo dvadesetak pristaša neparlamentarne A-HSP, isticani su slogani “Za dom spremni” i “Zaustavili smo vas 1991, zaustavit ćemo vas opet” i zapaljen je primjerak tjednika srpske nacionalne manjine Novosti.

“Ministarstvo vanjskih poslova Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsjednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primjer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pokušaj revizije povijesti, kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obilježja”, navodi se u prosvjednoj noti Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije očekuje da izvršitelji kaznenih djela budu optuženi i kažnjeni po zakonu, kao i da “u duhu očuvanja i daljnjeg razvijanja bilateralnih odnosa” hrvatske vlasti ubuduće spriječe skupove “s izvjesnim krajem – vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cjelini”, dodaje se u prosvjednoj noti uručenoj otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva.

[/quote_box]

Related Posts