Degradacija: Sveučilište ugošćuje lažnog znanstvenika

Ako ste pomislili da stanje u hrvatskoj znanosti i na sveučilištima ne može biti teže, varali ste se. Itekako može. Ovaj put novi udarac ne zadaje Vlada ili neki vanjski čimbenik. Sveučilište u Zagrebu odlučilo je samostalno doprinijeti degradaciji, samo sebe nokautirati i dobrovoljno srozati svoju znanstvenu i profesionalnu reputaciju.

Radi se o posjeti Zagrebu ruskog pseudoznanstvenika i šarlatana Petra Garyaeva. Garyaev je otac teorije „Valnog genoma“, prema kojoj molekula DNK može primati emocije i glasovnu informaciju, te slati informaciju o samoj sebi izvan tijela. Tako se, uvjeren je Garyaev, informacija iz DNK zdrave osobe može snimiti te reproducirati u obliku zvuka bolesnoj osobi i izliječiti je od svih bolesti.

Garyaev je u svojem šarlatanstvu i propagandi opasne pseudoznanosti (prisjetimo se svih slučajeva kada su ljudi umirali u rukama kvazi-liječnika) vrlo naprasit i ustrajan bez obzira na činjenicu da su njegove teorije opovrgnute, dok ga apsolutno sva ruska znanstvena zajednica smatra prevarantom. Godine 1998., Ruska akademija znanosti formirala je Komisiju za borbu protiv pseudoznanosti i falsificiranja znanstvenih istraživanja, koja je u više navrata dokazala odsutnost bilo kakvih tragova znanosti u istraživanjima Garayeva. Štoviše, utvrđeno je da Garyaev vara na način da u suautorstvo svojih istraživanja upisuje prave znanstvenike, koji nemaju sa njim nikakve veze.

No, poput svakog ambicioznog šarlatana, Garayevu je neophodan nekakav znanstveni status. Član je Ruske akademije prirodnih znanosti i Akademije medicinsko tehničkih znanosti. Obje organizacije su kameleoni koji se maskiraju i predstavljaju kao ugledne organizacije. U promociji fantastičnih teorija i šarlatanstvu prednjači ova prva. Dovoljno je samo reći da zvanje akademika u toj organizaciji ima 39-godišnji predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov.

Vrata prave znanstvene institucije – Ruske akademije znanosti – za Garyaeva će ostati zauvijek zatvorene. Ali ne i vrata Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, koji u ime Rektora Borasa objeručke rasprostire svoju aulu te zove profesore i studente da narednog utorka dođu predavanje o genskim valovima.

Ugošćivanjem na Sveučilištu u Zagrebu, naš je Rektorat sramotnim postupkom omogućio jednom varalici da dobije više no što se nadao. Pri tome centar naše znanosti gubi kredibilitet, reputaciju i dostojanstvo.

Izbor pravih ruskih znanstvenika je velik: fizičar nobelovac Žores Alfjorov, čuveni matematičar koji je riješio teoremu Poincare Grigorij Perelman, bioinženjer Mihail Gelfand, vodeći svjetski stručnjak u sintezi i istraživanju novih elemenata Jurij Oganesjan, koji je otkrio najteže elemente u Periodnom sustavu. Tu su i Andrej Gejm i Konstantin Novoselov, dobitnici Nobela za eksperimente sa dvodimenzionalnim grafenom, te brojni, brojni drugi.

Zašto se, pored svih pravih znanstvenika čuvene ruske škole prirodnih znanosti, Sveučilište u Zagrebu odlučilo ugostiti „predavanje“ šarlatana, ostaje tajna. U međuvremenu rang lista najboljih svjetskih fakulteta Times i dalje nema Hrvatsku kao takvu.

Ništa strašno. Zato ćemo biti jedina institucija u svijetu koja će imati smjerove Vangologija, Teorija i praska astralnog zrakoplovstva i uvod u Teorije zavjere.

Autor teksta je dr.sc. Branimir Vidmarović, specijalist za međunarodne odnose i vanjsku politiku

You may also like