De Mistura pozdravlja primirje u Siriji

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura pozdravio je u utorak u Ženevi “bitno smanjenje nasilja” u toj zemlji, više od 24 sata nakon početka primirja, ali je izrazio žaljenje što UN nije mogao dopremiti humanitarnu pomoć jer nije dobio sigurnosna jamstva.

“Stanje se bitno popravilo”, izjavio je de Mistura novinarima u Ženevi i dodao da su zabilježeni izolirani slučajevi nasilja, posebice u ponedjeljak navečer. U ponedjeljak u 19 sati po lokalnom vremenu na snagu je stupilo primirje na temelju sporazuma Rusije i Sjedinjenih Država.

Ruska vojska je u utorak obznanila da redovne sirijske postrojbe poštuju primirje i optužila je pobunjenike da su 23 puta pucali na stambene četvrti i položaje vladinih snaga.

Staffan de Mistura je demantirao informacije turskih državnih medija prema kojia su kamioni Ujedinjenih naroda u utorak prešli tursko-sirjisku ganicu u smjeru Alepa.

Glasnogovornik Ureda UN-a za koordianciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Laerke je potvrdio da niti jedan konvoj UN-a nije ušao na sirijski teritorij od početka primirja.

Sirijske vlasti su upozorile u utorak da odbijaju ulazak bilo kakve turske pomoći pobunjeničkim četvrtima Alepa “bez koordinacije sa sirijskom vladom i UN-om”.

Po sirijskim izvorima, američko-ruski dogovor o primirju koje je stupilo na snagu u ponedjeljak predviđa da s turskog teritorija pomoć Alepu može doći samo zapečaćenim kamionima UN-a, a pomoć će ljudima dijeliti sirijski Crveni polumjesec. Ankara, naime, podržava pobunjenike koji se bore protiv sirijskog režima.

Čini se da se primirje predstavljeno kao “posljednja prilika” za izlazak Sirije iz kaosa uglavnom poštuje, ali zasad izostaje redovita doprema humanitarne pomoći što je izazvalo razočaranje u opkoljenim zonama.

Do prekida sukoba došlo je na dan kad je broj mrtvih premašio 300.000, od kojih gotovo 87.000 civila, u ratu koji je izbio u ožujku 2011., po najnovijim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Primirje je stupilo na snagu u ponedjeljak u 18 sati u skladu sa sporazumom koji su objavili Rusija i SAD.

Posebni izvjestitelj UN-a za Siriju izrazio je zadovoljstvo “znatnim opadanjem nasilja”. “Stanje se radikalno poboljšalo”, kazao je u Ženevi Staffan de Mistura pred novinarima, spominjući tek izolirane sukobe.

Opservatorij je objavio kako nije zabilježio mrtve u sukobima usprkos ograničenim kršenjima primirja u oba tabora.

Ruska vojska je potvrdila da vladine snagu poštuju prekid vatre ali je optužila pobunjenike da su zapucali “23 puta”. Sirijska službena televizija zabilježila je manja kršenja.

Glasnogovornik Ureda UN-a za usklađivanje humanitarnih poslova Jens Laerke kazao je da nijedan konvoj UN-a nije ušao u Siriju od početka prekida vatre, dok se sporazumom predviđa upućivanje humanitarne pomoći opkoljenim civilima.

De Mistura je rekao kako po tom pitanju zahtijeva “jamstva da se vozače i konvoje neće gađati”.

Kako bi omogućili upućivanje pomoći opkoljenim pobunjeničkim četvrtima u podijeljenom gradu Alepu, ruski vojnici postavili su pokretnu nadzornu točku na cesti za Castello, koja vodi prema turskoj granici odakle treba stići isporuka, po ruskim agencijama.

Američko-ruskim sporazumom predviđa se “demilitarizacija” ceste za Castello gdje su se još u utorak popodne nalazili sirijski vojnici, po sirijskom vojnom izvoru.

Sirijske vlasti su u utorak upozorile da će odbiti ulazak bilo kakve pomoći Turske za pobunjeničke četvrti u Alepu “bez koordinacije sa sirijskom vladom i UN-om”.

Američki državni tajnik John Kerry koji je ispregovarao sporazum s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom ocijenio je da bi primirje moglo “biti posljednja prilika za spas” Sirije.

0 comments