De Maiziere vrlo kritičan o austrijskim kvotama

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere kritizirao je u nedjelju odluku Austrije da dopusti ulaz malom broju migranata a dalje ih propusti puno, posebice prema Njemačkoj, govoreći da je to “loš signal”.

“Nije u redu, neke zemlje misle da mogu riješiti problem dodatnim opterećivanjem Njemačke, propuštajući bez kontrole migrante”, kazao je De Maiziere na tv postaji ARD. “Čak i iz sigurnosnih razloga to je neprihvatljivo. Nećemo to trajno nastavljati prihvaćati”, upozorio je on.

Usprkos kritikama EU-a i Grčke, koja strahuje da će ostati preplavljena izbjeglicama, Beč je u petak uveo striktnu dnevnu kvotu azilanata na svojem teritoriju. Otad zemlja prihvaća samo 80 tražitelja azila dnevno, te 3200 osoba za tranzit prema drugim zemljama poput Njemačke. “Broj od 3200 azilanata je puno prevelik. Ne prihvaćamo ga i zato o tome moramo progovoriti”, rekao je De Maiziere. “U četvrtak je Vijeće ministara unutarnjih poslova EU-a i ondje ćemo o tome jasno reći svoj stav”, upozorio je on.

Prije toga trebali bi se u srijedu u Beču, kako je javila njemačka agencija dpa, sastati ministri unutarnjih i vanjskih poslova zemalja balkanske migrantske rute i Austrije kako bi koordinirali svoje sve strože kontrole granica.

Austrija je sazvala sastanak kako bi uskladila politike prema migrantima duž balkanske rute. Na sastanak je pozvala ministre Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Ministri unutarnjih i vanjskih poslova zemalja balkanske migrantske rute i Austrije sastat će se u srijedu u Beču kako bi koordinirali svoje sve strože kontrole granica.

Austrija je sazvala sastanak kako bi uskladila politike prema migrantima duž balkanske rute nakon što je u petak uvela dnevne kvote na svojim granicama, kazali su izvori iz ministarstva unutarnjih poslova agenciji dpa.

Sastanak će se održati dan prije sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa EU-a u Bruxellesu. Austrija je odlučila da će primati samo 80 zahtjeva za azil na dan i propuštati još 3200 izbjeglica koje žele otići u Njemačku. Balkanske zemlje reagirale su na to tako što su privremeno zatvorile granične prijelaze i prebacuju izbjeglice u skladu s austrijskom kvotama.

Europska komisija, kao i njemački i grčki političari, izrazili su zabrinutost da bi izbjeglice mogle zbog toga zapeti u Grčkoj te da će u Njemačku biti poslano previše ljudi. Austrija je pozvala na sastanak ministre Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

You may also like