Davutoglu i Hasanbegović na Danu džamija u Banja Luci

Tisuće muslimanskih vjernika pristižu od jutarnjih sati u Banja Luku kako bi sudjelovali na svečanoosti povodom završetka obnove džamije Ferhadije što su je vlasti bosanskih Srba u cjelosti porušile 7. svibnja 1993. godine.

Najavljeno je kako se očekuje dolazak najmanje deset tisuća vjernika a zbog tog događaja u Banjoj Luci su poduzete izvanredne mjere sigurnosti, uključujući potpunu blokadu prometa u središtu grada i zatvaranje svih dućana i ugostiteljskih objekata.

Na osiguranju skupa angažirano je više od tisuću uniformiranih policajaca a pristup Ferhadiji moguć je samo uz stroge kontrole. Najavljen je dolazak turskog premijera u ostavci Ahmeta Davutoglua, predsjedatelja i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, najviših dužnosnika Republike Srpske te gostiju iz inozemstva uključujući hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Džamija Ferhadija jedna je od šesnaest banjolučkih islamskih bogomolja koje su tijekom ratnog razdoblja potpuno uništene iako u tom gradu nije bilo nikakvih borbenih operacija. Počinitelji koji nikada nisu identificirani niti kažnjeni najprije su je minirali a ostaci džamije potom su odvezeni na otpad na četiri različite lokacije.

Obnova je započeta 2001. a postavljanje kamena temeljca bilo je praćeno velikim izgredima što su ih izazvali lokalni Srbi koji su se protivili ponovnoj izgradnji džamije. Tada je ubijen Murat Badić, jedan od vjernika koji je došao sudjelovati u svečanosti.

Nakon petnaest godina Ferhadija je zahvaljujući brojnim stručnjacima rekonstruirana na autentičnim osnovama a u zdanje su ugrađeni originalni dijelovi džamije pronađeni na otpadima.

Džamija je izgrađena kao zadužbina Ferhat-paše Sokolovića 1579. u klasičnom osmanskom stilu s kupolom visokom 18 metara i s munarom od 43 metra. Posebno je vrijedan bio njen portal izrađen od kamena sedre. Zbog svoje ljepote i arhitektonske vrijednosti džamija Ferhadija je između dva svjetska rata uvrštena na UNESCO-ov popis spomenika svjetske baštine.

You may also like