Davotoglu želi umirenje odnosa RUsije i NATO saveza

Turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je u srijedu kako ne želi da se sukob u Siriji pretvori u krizu odnosa Rusije i NATO-a niti u tursko-ruski spor. No Turska, kao članica NATO saveza, neće raditi kompromise po pitanju sigurnosti vlastitih granica ili zračnog prostora, rekao je. 

Rusija je već nekoliko puta povrijedila turski zračni prostor tijekom zračnih udara na susjednu Siriju. Davotoglu je poručio da su samo dva, od 57 zračnih udara koje je izvela Rusija, pogodila položaje Islamske države, dok su ostali izvedeni protiv položaja sirijske oporbe, jedinih snaga koje se bore protiv Islamske države na sjeverozapadu Sirije.

Glasnogovornik vladajuće turske stranke Pravde i razvoja kazao je kako će Turska svaki budući upad ruskih zrakoplova u turski zračni prostor smatrati prijetnjom a na rusku ponudu za razgovorima o tom pitanju pozitivno gleda. “Na ruski zahtjev da se nađemo i objasnimo gledamo pozitivno. Rusija je prijatelj no ukoliko se upadi u zračni prostor nastave smatra ćemo to prijetnjom a ne prijateljskim ponašanjem”, rekao je Omer Celik.

Irak bi mogao zatražiti ruske zračne udare na ciljeve Islamske države na svom tlu i želi da Moskva odigra veću ulogu nego Sjedinjene Države u ratu protiv te džihadističke skupine. “Mogli bismo biti primorani uskoro zatražiti od Rusije pokretanje zračnih udara u Iraku. Mislim da će sljedećih nekoliko dana ili tjedana Irak biti primoran zatražiti od Rusije da pokrene zračne udare, a to ovisi o njihovom uspjehu u Siriji”, rekao je čelnik parlamentarnog odbora za obranu i sigurnost Hakim al-Zamili. Ruski napadi protiv oporbe u Siriji dali su nadu i u Bagdadu da bi Rusija mogla postati učinkoviti partner protiv IS-a. “Željeli bi vidjeti snažniju rusku ulogu u Iraku. Da, definitivno veću ulogu nego ju imaju Amerikanci”, rekao je al-Zamili.

You may also like

0 comments