Home Geopolitika Davotoglu: Tri milijarde eura za izbjeglice neće biti dovoljno

Davotoglu: Tri milijarde eura za izbjeglice neće biti dovoljno

by Agencije

Uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u petak u Berlinu, turski premijer rekao je da tri milijarde eura koje je prošle godine Europska unija obećala Turskoj neće biti dovoljno da se pomogne Ankari u smanjivanju vala izbjeglica koji ide prema Europi. “Prvo, ovo nije turska kriza. Korijen krize nije Turska niti bilo što vezano uz Tursku. Turska je zemlja koja je najviše pogođena. Mi ne izvozimo krizu – kriza se uvozi k nama. Sada, to je postala europska kriza”, rekao je Ahmet Davutoglu u intervjuu za njemačku agenciju dpa.

Iako su Turska i EU postigli dogovor da se smanji pritisak izbjeglica na Europu, ljudi nastavljaju dolaziti svaki dan u tisućama. Turska ne može sama snostiti teret, kaže Davutoglu. “Imamo 2,5 miljiuna izbjeglica u Turskoj iz Sirije, iz Iraka još 300.000. Turska je potrošila gotovo 10 milijardi dolara za izbjeglice.. Nitko ne može očekivati od Turske da sama snosi teret”, kaže on. “Tri milijarde eura služi samo tome da se pokaže politička volja da se podijeli teret. Ne molimo novac od Europe, ali ako postoji ozbiljna volja za podjelom tereta, tada moramo sjesti i razgovarati o svim aspektima krize”.

Što se tiče sastanka s kancelarkom Merkel, on je kazao kako će izbjeglička kriza biti prva tema, ali da će se razgovarati i o borbi protiv terorizma, obavještajnoj suradnji i regionalnim pitanjima. Kancelarka Merkel rekla je nedavno da je pred Turskom dug put što se tiče približavanja EU-u. Davutoglu kaže da je to i dalje strateški cilj njegove zemlje. “Postoji pozitivan trend u europsko-turskim odnosima posljednja tri mjeseca… Siguran sam da će Turska jednog dana biti članica EU-a”, kaže Davutoglu.

Related Posts