Davotoglu se ne želi ispričati, Rusija pojačava sankcije

Turska je branila svoj teritorij i nema nikakva razloga ispričavati se Rusiji zbog rušenja njezina vojnog zrakoplova koji je povrijedio turski zračni prostor, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu turski premijer Ahmet Davutoglu.

“Zaštita naših kopnenih granica i zračnog prostora nije samo pravo nego i naša dužnost. Mi se ispričavamo za naše pogreške, a ne za obavljanje naše zadaće, stoga nijedna zemlja ne može tražiti od nas ispriku”, rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Turske zračne snage srušile su prije tjedan dana ruski borbeni zrakoplov na tursko-sirijskoj granici. Ruski predsjednik Vladimir Putin nakon toga je zatražio od Turske da se ispriča. Rušenje ruskog zrakoplova znatno je pogoršalo odnose dviju zemalja i otežalo zapadne diplomatske napore uključivanja Rusije u borbi protiv Islamske države u Siriji. Iako Rusija tvrdi da napada i ciljeve Islamske države, većina njezinih zračnih napada uperena je protiv protivnika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, među kojima ima i zapadnih saveznika.

Rusija će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Turske, voća i povrća, a zasad ne planira zabranu uvoza industrijskih proizvoda, iako se u slučaju potrebe sankcije mogu proširiti, izjavili su u ponedjeljak visoki ruski dužnosnici na sjednici vlade. “Uglavnom se radi o poljoprivrednim proizvodima. Što se tiče industrijskih, prijedlog je da zasad neće biti ograničenja. U slučaju potrebe, vlada uvijek može proširiti sankcije”, rekao je prvi potpredsjednik ruske vlade Igor Šuvalov, a prenose ruski mediji.

Dodao je da su sankcijama obuhvaćeni proizvodi koji nisu ključni za rusko gospodarstvo. Zamjenik premijera Arkadij Dvorkovič rekao je da ministarstvo industrije i trgovine priprema popis turskih proizvoda čiji bi se uvoz mogao zabraniti ili ograničiti. Po njegovim riječima, iako zasad nije predviđeno uvođenje ograničenja na industrijske proizvode, ministarstvo industrije i trgovine dobilo je naputak da napravi popis proizvoda čiji bi uvoz mogao biti zabranjen ili ograničen u slučaju potrebe.

You may also like