Davotoglu predstavio novu vladu, Erdoganov zet dobio energetiku

Turski islamski konzervativni premijer Ahmet Davutoglu predstavio je u utorak svoj novi kabinet u kojem je zetu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana povjerio ministarstvo energetike.

U novoj su vladi brojni dužnosnici bliski Erdoganu kojega je Stranka pravde i razvoja (AKP), na vlasti 12 godina, pobijedila na prijevremenim izborima 1. studenoga s 49,5 posto glasova i osvojila apsolutnu većinu koju je bila izgubila prije pet mjeseci.  Ministar energetike postaje Erdoganov zet Berat Albayrak, a bivši ministar gospodarstva, cijenjen u poslovnome svijetu, Ali Babacan nije član nove vlade.  Za ministra gospodarstva imenovan je bivši ministar financija Mehmet Simsek, koji također uživa povjerenje tržišta.

Novi ministar vanjskih poslova, što je osjetljiva dužnost u Turskoj suočenoj s nizom kriza u regiji, je Mevlut Cavusoglu, čime se vraća na dužnost koju je obnašao do kolovoza.  U obraćanju javnosti Davutoglu je ustvrdio da će provesti “strukturne reforme” u četverogodišnjem mandatu.  Pred turskom su vladom veliki gospodarski jer treba oživjeti posustalo gospodarstvo. Veliki su izazovi i na sigurnosnom planu: rješavati obnovljeni sukob s Kurdima na jugoistoku, džihadističku prijetnju takozvane Islamske države te nositi se sa sirijskom krizom zbog koje je Turska primila više od 2 milijuna izbjeglica.

Vlast u turskoj državi ima predsjednik Erdogan je najavio da kani reformirati ustav čime bi šef države dobio izvršne ovlasti kojima prema sadašnjem ustavu raspolaže premijer.  Oporba se kategoritički protivi tom planu i tvrdi da je to korak dalje u sve autoritarnijem stilu vladavine predsjednika Erdogana.

You may also like

0 comments