Davotoglu: Ovo je povijesni sporazum s Europskom unijom

Turski premijer Ahmet Davutoglu je “povijesnim danom” nazvao petak kada je postignut sporazum o migrantima s 28 zemalja EU. “To je povijesni dan jer smo postigli vrlo važan sporazum između Turske i EU”, rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare nakon ključnog summita u Bruxellesu.

“Shvatili smo da Turska i EU dijele jednake sudbinu, probleme i budućnost”, dodao je Davutoglu. Dogovoreno je da svi migranti koji od nedjelje stignu u Grčku budu vraćeni u Tursku, a Europljani su pristali ubrzati liberalizaciju viza za turske državljane i pristupne pregovore otvaranjem novog poglavlja o financijama i proračunu.

Oni su također pod određenim uvjetima pristali dati novu financijsku pomoć Turskoj, što će udvorstručiti već obećanih 3 milijarde eura za poboljšanje uvjeta za 2,7 milijuna Sirijaca izbjeglih u Tursku. Europljani se su također obvezali da će za svakog Sirijca koji će biti poslan u Tursku, oni u EU premjestiti jednog Sirijca iz Turske. Ta odredba će u prvo vrijeme biti ograničena na 72.000 ponuđenih mjesta u Europi.

You may also like