Davotoglu: Napadači su povezani i s IS-om i s PKK-om

Turski premijer Ahmet Davutoglu u srijedu je za Reuters izjavio da su neki od osumnjičenih za samoubilačke napade bombom u Ankari u kojima je poginulo 97 ljudi proveli nekoliko mjeseci u Siriji i da ih se može povezati s Islamskom državom (IS) ili militantnom Radničkom strankom Kurdistana (PKK).

“Upravo istražujemo dvije terorističke organizacije, Daesh (arapski akronim za IS) i PKK, jer imamo određene dokaze o tome da su bombaši samoubojice bili povezani s Daeshom, ali su neke veze imali i s PKK-om”, rekao je Davutoglu u interviewu u Istambulu. “Neki osumnjičeni bili su u Siriji mnogo mjeseci”, dodao je.

Napad u Ankari koji se dogodio dva tjedna uoči prijevremenih parlamentarnih izbora 1. studenoga ide na ruku protivnicima režima predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana dok se nastavljaju krvavi sukobi turskih sigurnosnih snaga i kurdskih pobunjenika.

Islamsko-konzervativni predsjednik Recep Tayyip Erdogan priznao je u utorak navečer da je država možda načinila neke “propuste” i naredio je posebnu istragu nakon tog najtežeg atentata u povijesti zemlje. Dio oporbe mu predbacuje da nije zajamčio sigurnost prokurdskog skupa koji su napala dvojica bombaša samoubojica, pa i da je potaknuo napade.

U srijedu je objavljeno da su trojica policijskih čelnika u Ankari razriješena dužnosti nakon tih bombaških napada ispred željezničkog kolodvora u Ankari. Ta trojica visokih dužnosnika su glavni ravnatelj policije za pokrajinu Ankaru, čelnik obavještajne službe i čelnik za javnu sigurnost.

You may also like