Davotoglu najavio poticaje za turski turistički sektor

Turski premijer Ahmet Davutoglu predstavio je u ponedjeljak plan potpore turističkom sektoru koji su teško pogodile kriza u odnosima s Rusijom i zabrinutost za sigurnost nakon niza terorističkih napada i oružanih sukoba u susjedstvu.

Premijer Davutoglu najavio je 255 milijuna lira (86,5 milijuna dolara) pomoći turskim turističkim agencijama a u planu su i mjere koje će kompanijama pomoći u restrukturiranju duga. “Te će mjere biti primijenjene u kratkom roku i smatramo da će paket oživjeti turistički sektor”, kazao je Davutoglu novinarima u Ankari. “Trenutak je osjetljiv ali ćemo prevladati teškoće u turističkom sektoru i obraniti naše pozicije jedne od najatraktivnijih destinacija”, dodao je turski premijer.

Turizam je ključan za tursko gospodarstvo i prema podacima statističkog ureda inozemni su gosti prošle godine sektoru donijeli gotovo 31,5 milijardi dolara prihoda. Pritom su u posljednjem tromjesečju prihodi od turizma pali 14,3 posto, a u cijeloj 2015. godini za 8,3 posto, navodi Reuters podatke državnog statističkog ureda. Turska je posebno popularna među njemačkim turistima ali je potražnja pretrpjela težak udarac nakon samoubilačkog terorističkog napada u Istambulu u siječnju, u kojem je stradalo 10 njemačkih državljana. Rusima su pak vlasti u Moskvi poručile da ne putuju u Tursku nakon što je Ankara u listopadu prošle godine srušila ruski vojni zrakoplov u blizini granice sa Sirijom.

Turska je suočena i s višestrukim sigurnosnim prijetnjama s obzirom na oružane sukobe u susjednoj Siriji i aktivnosti terorističkih skupina povezanih s takozvanom Islamskom državom (IS). U proteklih godinu dana zabilježeno je nekoliko samoubilačkih terorističkih napada na turske gradove, uključujući i Istambul i Ankaru, napominje Reuters. Turske snage ponovo su u sukobu i s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) koja traži autonomiju za Kurde na jugoistoku Turske. U sklopu tog sukoba turske snage otvaraju vatru i na kurdske oružane snage na sirijskoj strani granice.

Upravo su sigurnosne bojazni razlog 40-postotnog pada rezervacija za ljetni odmor u Turskoj, istaknuo je ovog mjeseca vodeći turoperater u svijetu TUI. I nekoliko je organizatora krstarenja, uključujući MSC, Costu, Thomson, Aidu, Crystal i Norwegian Cruise Line, otkazalo posjete Turskoj ovog ljeta iz straha za sigurnost. U prosincu se gotovo prepolovio i broj ruskih gostiju u odnosu na isto razdoblje godine ranije da bi turski premijer danas izrazio optimizam, predviđajući povratak ruskih gostiju. “Siguran sam da će ruski turisti ponovo naći put” do Rusije, kazao je Davutoglu.

You may also like