Davotoglu i Cipras u utorak u Izmiru

Turski premijer Ahmet Davutoglu sastat će se sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom 8. ožujka u Izmiru u Turskoj kako bi razgovarali o poboljšanju suradnje u migrantskoj krizi, objavio je ured turskog premijera.

Dvojica premijera održat će i govore na tursko-grčkom gospodarskom forumu. Ankara i Atena, povijesni suparnici, trebaju razraditi pojedinosti djelovanja pomorske misije NATO-a kojom se želi zaustaviti migrantski val. NATO će nadgledati turske pomorske granice na Egejskom moru, preko kojeg dolazi najveći broj migranata u Europu.

Turska je u srijedu kategorički demantirala da odgađa početak te misije, kako smatraju neki europski diplomati. Pitanje zone djelovanja jako je osjetljivo za Grčku i Tursku, koje se već desetljećima spore oko suvereniteta. Mjesto sastanka, Izmir, jako je simbolično. Izmir je treći grad po veličini i druga najveća luka u Turskoj, a nastao je na temeljima grčke Smirne utemeljene 3000 godina prije nove ere.

Izmir je bio prosperitetna luka na Egejskom moru u kojoj su živjeli Turci, Grci, Armenci, Židovi i Arapi s Bliskog istoka kada su ga osvojile grčke snage 1919., nakon pada Osmanskog Carstva. Mustafa Kemal, utemeljitelj moderne Turske, oslobodio je grad u rujnu 1922., zadavši konačan udarac grčkoj vojsci.

You may also like

0 comments