Davor Stier: HDZ je podbacio

Zastupnik u europarlamentu Davor Ivo Stier (HDZ) gostovao je sinoć u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV. Iako je povod bila objava njegove nove knjige ‘Nova hrvatska paradigma’, veći dio razgovora ipak se morao podrediti aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i unutarstranačkim odnosima u HDZ-u

Na pitanje što će biti u srijedu navečer Stier je rekao da vjeruje da će doći do dogovora Domokljubne koalicije i Mosta. ‘Svima je u interesu da se dobije nova Vlada, ako predsjednica procjeni da nema mandatara ići ćemo na nove izbore. Nadam se da će doći do dogovora’, rekao je Davor Ivo Stier u emisiji Veto. Za njega kao člana HDZ-a je sve to dobra vijest da imaju 78 mandata potpisanih. ‘Mislim da svaki izbori donose odgovor na dva pitanja: jeste li zadovoljni i želite li promjene? Ako želite kontinuitet zna se za koga ćete glasati, ako želite promjene MOST je jedan instrument po kojemu se vidjelo da birači šalju poruku etabliranim političkim strankama da se moderniziraju drugu opciju. Oni koji su htjeli kontinuitet mogli su dati glas Hrvatskoj raste, a oni koji žele promjenu imaju Domoljubnu koaliciju. Oni koji su dali glas Mostu poslali su i nama jasnu poruku da se moramo poboljšati. Sad treba čekati sutra zbog dogovora i svega što slijedi dalje, ali sada s potpisima imamo neki novi moment’, rekao je Stier.

Na pitanje kako gleda na pojavu Mosta rekao je da su u Hrvatskoj potrebne političke doktrine. ‘One su itekako važne, trebaju nam profilirane političke stranke. Po meni MOST je jedan instrument po kojemu se vidjelo da birači šalju poruku etabliranim političkim strankama da se moderniziraju’, rekao je Stier.

Na pitanje kakva je to poruka da netko s 19, 15, 5 ili 2 mandata, a ako su oni odlučujući za izbor jedne ili druge opcije traži sebi mjesto premijera, Stier je rekao kako je to ipak pitanje dogovora. ‘Nije nepoznata situacija i u drugim demokracijama u Europi. Međutim, očekuje se da onaj koji ima veću snagu da bude mandatar, u nekim sustavima to je na neki način tako i uređeno. Bez obzira jeste li apsolutni ili relativni pobjednik, mandatar bude pobjednik’, složio se Stier.

Ponovio je kako je potprebno otvoriti raspravu u stranci o njezinoj demokratizaciji. ‘Samo tako ćemo ojačati i vratiti povjerenje građana, neće biti potrebe za političkim platformama, stranke će biti reprezentativnije. Demokracija je proces, ne kažem da sve što je bilo do sada ne valja, ali danas ne može biti isto kao prije 25 godina. Danas moramo ići dalje u demokratizaciji’, rekao je Stier.

A daljni korak odlaska u tu demokraciju je novi način izbora u stranci po modelu jedan član – jedan glas za sve funkcije, ali i otvaranje mogućnosti frakcija u strankama. ‘Siguran sam da će takav princip biti na sljedećim izborima za predsjednika stranke. Pojačava se legitimitet izabranog, možda slabi stranački vrh, ali on ima mogućnosti da usjerava. To je nešto što bi bilo dobro za daljni razvoj i demokratizaciju’, rekao je Stier koji je na pitanje koliko će se članova kandidirati rekao da je on za pluralizam. ‘Mislim da bi to bilo dobro da se više ljudi kandidatira. To je poželjno ne samo za HDZ već i za SDP, za sve političke stranke. Kvaliteta unutarstranačke demokracije je bitno za ljude koji nisu članovi tih stranaka’, rekao je Stier jasno naglašivši da nema ambiciju da bude predsjednik. ‘Želio sam otvoriti tu raspravu, mislim da je bitna za sve jer otvaranjem političkih institucija otvorit ćemo i ekonomske insitiucije’, rekao je Stier.

Provukao je tezu kako u društvu treba jedna kršćanska demokracija i socijaldemokracija. ‘Tuđman je govorio da nam treba i lijeva i desna noga kako bi Hrvatska mogla hodati. Socijaldemokracija se u svojoj demokraciji treba odreći titoizama i tražiti ono što su moderne demokracije u Europi našle. Što se tiče HDZ-a, kršćanska demokracija je smjer u kojem se treba razvijati. Traži doktrinarnu profilaciju kao jedna stranka, kako bi mogla napredovati. HDZ treba ići dalje i razvijati se u tom smjeru, u ovom trenutklu imamo jasnu poruku građana da jest stranka s najviše glasova, ali kroz MOST imamo pokaz na aspekte po kojima se moramo mjenjati. O tome ćemo raspravljati kada se formira nova Vlada’, rekao je Stier.

Priznao je da je HDZ-a ostvario rezultat koji je bio ispod očekivanja. ‘Zaslužuje da akceptiramo poruku birača. Moramo slušati što su birači poručili’, kaže ovaj europarlamentarac, donosi N1.

You may also like

0 comments