Davor Gjenero: Milanović je Pale sam u Europskoj uniji

Od samog početka samostalnosti hrvatski političari traže podršku srodnih političkih grupacija u Europi i svijetu. Tako je Tomislav Karamarko zatražio podršku EPP grupacije u Europskom parlamentu, ali i kancelarke Angele Merkel. Istovremeno, premijer Zoran Milanović, pozivajući se u aktualnoj migrantskoj krizi na rješenja Angele Merkel i pape Franje, a ne imajući niti jednog socijaldemokratskog političara koji bi ga podržao, isforsirano tražio pomoć britanskih konzervativaca, pri čemu mu je fotografiranje s Bondovom djevojkom bilo važnije od protokolarnog sastanka s Cameronom.

Za komentar smo upitali uglednog političkog analitičara Davora Gjenera.

“Što se tiče Karamarkovog sastanka s Merkel danas, to je nešto uobičajeno, to je potvrda da HDZ kao i uvijek uživa potporu Europske pučke stranke i CDU-a kao najjače političke stranke unutar EPP-a. Javne politike koje zagovara gospodin Karamarko su sukladne javnim politikama EPP-a. među tim javnim politikama, najprije, ozbiljan čovjek misli na fiskalnu, ekonomsku i financijsku politiku, ali se pritom misli i na sigurnosnu ili migrantsku politiku“, rekao je Gjenero.

“To pokazuje kako je definicija koju su pokušali progurati Zoran Milanović i Ranko Ostojić, pozivajući se na jedine zastupnike rješenja kakve zastupa Angela Merkel, jednostavno ne stoji. Uočljivo je da nema ozbiljne socijaldemokratske potpore gospodinu Milanoviću i njegovoj stranci, osim Josipa Juratovića koji je pridruženi član SDP-a. Više nemate niti jednu figuru poput Hannesa Swobode u Gerharda Schroedera koji su pokušavali nastupati kao mentori SDP-a prema Europskoj uniji. Doduše danas nema mnogo socijaldemokratskih lidera, ali nema veze“, objasnio je Gjenero.

“Traženje potpore od Camerona je apsurdno. Logično bi bilo da od njega traži potporu umjerena euroskeptica, i novootkrivena konzervativkinja, Ruža Tomašić. Netko tko je socijaldemokrat kad traži potporu od konzervativnog lidera, koji pokušava tresti EU, je u najmanju ruku neozbiljno. Vjerojatno je to dokaz kako Milanović ni na koja druga vrata nije niti mogao zakucati jer on iako sjedi dvije godine u Europskom vijeću, on nije razvio nikakvu mrežu ljudi na koje se može osloniti. Vidjeli smo to na summitu Europa-Balkan, on je jedini koji nije imao niti jednog saveznika. Čak je i Vučić imao potporu rumunjskog i Bugarskog predsjednika, a Milanović je siroče, kao Pale sam na svijetu, Poseban je pak slučaj silovanog odlaska u London kako bi sreo Bondovu djevojku, a tek sekundarno Camerona. To je hohštapleraj na račun Turističke zajednice, ali to je neka druga tema.

You may also like

0 comments