David Cameron: Vlada će raditi u interesu građana

Referendum o ostanku u Europskoj uniji samo je jedna od točaka u paketu zakona koje je britanska kraljica spomenula u govoru u srijedu, prigodom inauguracije prve britanske vlade sastavljene samo od konzervativaca u više od dva desetljeća. Kraljica Elizabeta II. u srijedu je parlamentu predstavila Cameronov program. Kraljica, kojoj je govor pripremila vlada, čitala ga je s prijestolja u Domu lordova.

“Moja će vlada donositi zakone u interesu svih u ovoj zemlji”, rekla je Elizabeta II. a prenosi BBC. Cameron je obećao da će se referendum održati do kraja 2017., a zakon koji osigurava održavanje referenduma sadržan je u kraljičinu govoru. Britanski premijer u programu najavljuje da će “reformirati sindikate i zaštititi javne službe od štrajka”, piše dpa. Budući da je suočen sa snažnom opozicijom, čak i iz vlastite stranke, odustao je od prijedloga da se slabijim zakonom zamijeni Zakon o ljudskim pravima te u programu najavljuje početak konzultacija o tome. Cameron nudi “više sigurnosti radnim ljudima”, te “borbu protiv esktremizma i promoviranje socijalne kohezije”, uz “obuzdavanje ilegalne imigracije i kriminalizaciju ilegalnog rada te olakšano protjerivanje osuđenih stranih kriminalaca”, dodaje dpa.

Uz to kraljičin govor predviđa nastavak devolucije Škotske, Walesa i Sjeverne Irske te petogodišnju zabranu rasta poreza na dohodak, PDV-a i socijalnog osiguranja. Djeca od tri i četiri godine do 2017. dobit će 30 sati na tjedan besplatne vrtiće, ali će se s 26 smanjiti na 23 tisuće funta ukupan iznos socijalne pomoći koje u godini može dobiti jedno kućanstvo. Cameron je u svojem programu predvidio i zabranu tzv. ‘legalnih droga’, koje se prodaju kao mirisni štapići, mirisne soli ili gnojivo za biljke, čime zaobilaze zakon, a sadrže supstance koje djeluju na sličan način kao zabranjene droge. Prije tjedan dana Cameron je najavio i uvođenje “istinske zdravstvene zaštite sedam dana u tjednu” do 2020., a u govoru je najavljen i rast sredstava za zdravstvo. Cameron će omogućiti da milijun i tristo tisuća stanara socijalnih stanova kupi stan, a najavljuje i gradnju 400 tisuća novih. U govoru se ne spominje obećano glasanje o povlačenju zabrane lova na lisice, ali ministrica za ekologiju Liz Truss rekla je da će se do 2020. i o tome glasati.

You may also like