David Cameron ne očekuje skori dogovor o reformama EU

Britanski premijer David Cameron kazao je u četvrtak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da ne sastanku Europskog vijeća u prosincu ne očekuje postizanje sporazuma oko njegovih zahtjeva za reformom Europske unije, priopćila je njegova glasnogovornica.

Cameron je obećao da će ispregovarati uspostavu novih odnosa između Velike Britanije i Unije prije referenduma u svojoj zemlji o ostanku ili izlasku iz bloka 28-orice. Glasnogovornica je kazala da su se Cameron i Merkel složili da je od pisma koje je britanski premijer uputio predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, u kojem je prošli mjesec naveo prijedloge vezane uz reforme EU-a, učinjen dobar napredak, ali da još ima “teških pitanja koja se moraju riješiti”. “Premijer je objasnio da je njegov prioritet da se shvati srž reformskih prijedloga, ističući potrebu za pravno obvezujućim, nepovratnim promjenama”, kazala je glasnogovornica. Prema njezinim riječima, Cameron je svjestan da se ono što Britanija traži neće ostvariti u prvom pokušaju te stoga i ne očekuje postizanje sporazuma na summitu Vijeća u prosincu.

Dužnosnici EU-a više su puta kazali da će zahtjevi Londona biti na dnevnom redu sastanka Europskog vijeća 17. i 18. prosinca, ali da će biti teško postići konačni sporazum. Cameron od europskih čelnika traži više fleksibilnosti u britanskom članstvu u Uniji, s četiri ključna zahtjeva koje postavlja pred EU institucije i čelnike država članica: zaštitom britanskog pristupa zajedničkom tržištu eurozone, zemalja što koriste euro kao zajedničku valutu, smanjenjem birokracije kako bi kompetitivnost bila upisana u europski DNK-a, okončanjem zlouporabe slobode kretanja europskih migranta.

Britanci smatraju da doseljenici ne bi trebali imati pravo na porezne olakšice i druge beneficije ako žive manje od četiri godine u Velikoj Britaniji, te traže izuzimanje Velike Britanije od sve veće integracije Europske unije i jačanje nacionalnih parlamenata. “Promjene koje Britanija traži nisu nemoguće”, izjavio je britanski premijer sredinom studenoga nakon slanja pisma Tusku. “Europska unija ima povijest rješavanja teških problema, pa može riješti i ovaj”, kazao je tada Cameron.

You may also like