David Cameron lobira za reformu EU

Britanski premijer David Cameron sastat će se s talijanskim kolegom Matteom Renzijem sljedeći tjedan kako bi s njim razgovarao o planovima za izmjenu uvjeta britanskog članstva u Europskoj uniji, prije obećanog referenduma.

Cameron, koji je prošli mjesec izabran za drugi mandat, trebao bi predstaviti planove reformi u detalje na summitu EU-a u Bruxellesu krajem mjeseca ali prije toga bi želio s većinom šefova država i vlada održati pojedinačne preliminarne razgovore. Cameron je obećao pregovarati o novom aranžmanu s Bruxellesom i održati referendum o britanskom članstvu u EU-u do kraja 2017. On smatra da će biti potrebne određene izmjene europskih ugovora kako bi se provele reforme koje traži, kao što je ograničavanje migranata u korištenju britanskog sustava socijalne pomoći.

Nakon razgovora s čelnicima Španjolske, Finske, Rumunjske i Belgije u četvrtak, Cameron bi drugi tjedan uz Italiju trebao posjetiti i Luksemburg. Dosad su njegovi planovi naišli na različite reakcije. Britanski mediji pišu da su se premijeri Španjolske Mariano Rajoy i Finske Juha Sipila usprotivili promjenama ugovora, dok su belgijski premijer Charles Michel i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis kazali da će potražiti rješenje za britanska traženja ali i kazali da ne žele diskriminatorne mjere oko socijalne pomoći.

You may also like