Darmanović: Crna Gora i Hrvatska imaju otvoreno pitanje Prevlake koje treba rješavati bilateralno

Šef crnogorske diplomacije Srđan Darmanović izjavio je u srijedu u Podgorici da Crna Gora i Hrvatska imaju otvoreno pitanje Prevlake koje bi trebalo riješiti bilateralno.

Crna Gora s Hrvatskom, rekao je Darmanović na “Građanskom satu” Centra za demokratsku tranziciju, ima otvoreno pitanje Prevlake, ali da privremeni sporazum jako dobro funkcionira.

“Priželjkujemo da to riješimo bilateralnim putem, ako ne, idemo na međunarodne mehanizme koji su poznati i u koje moramo vjerovati. Ovo pitanje neće ugroziti naše odnose”, rekao je Darmanović.

Šef crnogorske diplomacije govorio je o “jako dobrim odnosima sa svim svojim susjedima i zemljama ove regije”, što ne znači, kako je rekao, da ni s jednim nema pitanja koja treba riješiti”.

On je kazao, da što se tiče pitanja demarkacije granice s Kosovom, Crna Gora ne može utjecati na stajališta bilo koje kosovske vlade pa ni ove sadašnje.

“Imamo jako dobre odnose s Kosovom i ne sumnjamo da će se tako nastaviti. Za Crnu Goru ovo pitanje je završeno i nećemo se više na to vraćati. Vjerujemo u demokratski kapacitet institucija u Kosovu i strpljivo ćemo čekati konačno rješenje razgraničenja s Kosovom”, naveo je Darmanović.

Prvi put u svojoj povijesti,  članstvom u NATO-u, Crna je Gora postala i formalno dio Zapada, rekao je.

Dodao je kako je “Crna Gora postala članica NATO-a pod teškim okolnostima i nijedna zemlja u postkomunističkoj eri nije morala proći kroz takve probleme”.
Govoreći o dostignućima, Darmanovič je rekao kako je Crna Gora podigla stupanj, ne samo svoje, već i sigurnosti cijele regije.
“Susjedi koji su aspiranti za prijam u NATO, dobili su potvrdu politike otvorenih vrata. NATO i zemlje koje žele članstvo ne dozvoljavaju miješanje trećih zemalja u taj odnos, a jadranska i europsko-mediteranska obala je postala dio NATO-ova kišobrana”, kazao je Darmanović.

You may also like