Darko Horvat rekao da ima interesa za brodogradilišta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u četvrtak je rekao da je on zadnji koji će zazivati stečaj Uljanika te da postoje neformalni kontakti i razgovori s mogućim strateškim partnerima kao i da ima interesa za kupnju brodogradilišta u Puli i Rijeci.
Uoči sjednice Vlade, odgovarajući na upit novinara oko mogućnosti proglašenja stečaja u Uljaniku, Horvat te je rekao kako će on biti „zadnji od onih koji će zazivati stečaj kao insolvencijski postupak”. “Tako dugo dok postoji bilo kakav drugi modalitet, držat ćemo se toga”, ustvrdio je te dodao da ako ne uspiju u onome što žele, stečaj je neminovan.

Na pitanje novinara je li Vlada osigurala novac za tri minimalne plaće, Horvat je odgovorio da u slučaju potrebe postoji dio novca za isplatu triju minimalnih plaća, a bude li potrebe, osigurat će i ostatak. Na pitanje novinarke na koji način, Horvat je kratko odgovorio: „Jednostavno – proračun”.

Novinare je zanimao i koliko su državna jamstva prijetnja proračunu. „U ovome trenutku najveća prijetnja dolazi iz dvije banke, koje su nam uskočile u susret i dale kredit u prvom mjesecu da bi uopće došlo do faze restrukturiranja. U ovom trenutku kolega (ministar financija) Marić intenzivno pregovara i s jednom i s drugom bankom. Bez obzira na pritisak, još uvijek nije iz proračuna isplaćeno (jamstvo) niti jednoj niti drugoj banci”, rekao je te dodao: “Koliko će one imati strpljenja, vidjet ćemo. Ja se upravama i jedne i druge banke zahvaljujem na razumijevanju, vrlo dobrim razgovorima i strpljenju koje imaju u razumijevanju uopće problematike vezane uz Uljanik”.

Rekao je kako je još uvjeren da se jedan dio brodova može spasiti, pogotovo onih u završnoj fazi izgradnje te dodao kako je najveći problem osiguranje i pronalazak modaliteta financiranja kako bi se brodovi završili, budući da je velik broj sredstava namijenjen tomu potrošen na druge aktivnosti.

Na pitanje novinara traži li Vlada možda novog strateškog partnera za pulsko brodogradilište, odgovorio je kako službene razgovore može voditi samo Uprava društva, no „neformalni kontakti postoje, razgovori se događaju i interesa za kupnju brodogradilišta i u Puli i u Rijeci ima”.

Na pitanje bavi li se predsjednikom Uprave Uljanika (Gianni Rossanda), Horvat je odgovorio niječno, pridodavši da se nada da će se s njime pozabaviti institucije Hrvatske ako se ustanovi da je radio nešto krivo.

Brodogradilište »Viktor Lenac« ima novog vlasnika, napuljsku Palumbo grupu. Prvi put u novijoj povijesti brodogradilište iz Martinšćice dobilo je većinskog vlasnika koji je, po svemu sudeći, postao i apsolutni vlasnik ovog škvera s obzirom na informacije prema kojima su Talijani stekli, navodno, čak i više od 80 posto dionica »Lenca«.

Službene informacije i konačno izvješće oko Palumbove javne ponude za preuzimanje »Lenca«, koja je okončana koncem prošlog tjedna, uslijedit će idućih dana, piše Novi list. Ipak, čini se da dvojbe nema, pitanje je samo točnog i konačnog postotka dionica s kojima će raspolagati Palumbo, čiji su predstavnici, predvođeni prvim čovjekom i glavnim šefom ove, obiteljske kompanije Antoniom Palumbom jučer prisustvovali redovnoj godišnjoj skupštini u »Lencu«.

De facto, jučer su učinili i svoj prvi potez u »Lencu« odlukom i glasovanjem da će svih 37 milijuna kuna lanjske rekordne zarade ostati u »Lencu« kao zadržana dobit. Odbili su, naime, protuprijelog o isplati dividende.

You may also like

0 comments