Home Hrvatska Đapić: Postavit ćemo još HOS-ovih ploča

Đapić: Postavit ćemo još HOS-ovih ploča

by Energypress.net

Anto Đapić, čelnik stranke Desno, bivši član HOS-a bio je gost Novog dana N1 televizije na temu spomen ploče bojovnicima HOS-a u Jasenovcu.

“Kao što vidimo, događa se nešto što nisam ni u snu mogao očekivati, a to je da će se početi skidati spomen obilježja hrvatskim braniteljima koji su dali živote za stvaranje hrvatske države. Savez udruga dragovoljaca HOS-a upozorava da smo u nekim gotovo nevjerojano zamislivim vremenima. Ploča u Jasenovcu je ploča spomenik hrvatskim braniteljima i svaka konotacija s fašizmom je najveća moguća uvreda, jer su dragovoljci HOS-a bili najveći mogući antifašisti. U ovako jednoj ostrašćenoj akciji denuncijanata koji su počeli govoriti protiv nas pokušaj je da se destabilizira hrvatska država. To je nešto što je nas ponovno maksimalno homogeniziralo, i tražimo rješenja kako na to reagirati. Dajemo šansu politici, dali smo priliku sine ira et studio za osnivanje povjerenstva, koje je najavila Vlada, koje bi donosilo zaključke, ali nakon ovakve odluke saborskog Odbora za poslovnik, ne dajem mu neke šanse”, rekao je Đapić.

Ako se ploča skine, koja će biti reakcija HOS-a?

“Mi smo vrlo smireni u ovoj situaciji. Ona tko skine ploču napravio je najveću moguću političku štetu sebi. Sve udruge stoje iza dragovoljaca HOS-a, a ako dođe do skidanja ploče – mi ćemo pokrenuti peticiju za skupljanje potpisa i da se to pitanje nađe na referendumu. Nadam se da će prevladati racionalnost i razum u hrvatskoj Vladi. Mi ne želimo ovo politizirati, ali ako bude nužda da se borimo, iznaći ćemo način. Kao što smo se znali boriti za hrvatsku državu, tako ćemo se znati postaviti prema onima koji kažu da su HOS nije postojao i da ti mladići koji su dali život za Hrvatsku nisu postojali. U ovom trenutku je teško prognozirati što se može događati. Nemamo namjeru stražariti kraj ploče. To što je ona u Jasenovcu, to je splet okolnosti, tamo su poginuli ljudi. Staviti tu ploču u kontekst logora je smiješno. Trebao bi nama netko odrediti koliko ona daleko smije biti od spomenika Bogdana Bogdanovića. Mi nećemo ratovati s hrvatskom policijom, nećemo se tući, imamo ustavne mogućnosti, zakonska prava, a ono se zove referendum. To je borba za Domovinski rat. Skandalozno je da silovane žene u Vukovaru prolaze pokraj svojih silovatelja svaki dan, a da se to ne sakncionira”, kazao je Đapić.

Jeste li svjesni da je spomenik u Jasenovcu spomenik brojnim žrtvama?

“To su dnevnopolitččke floskule i kad se nema što argumentirati, pokušava se vezati HOS uz NDH. Tema od 1945. nije bitna, nama je bitna ’91. Pod tim pozdravom se branila hrvatska država ’91. godine. Ne može u demokratskom sustavu biti teme o kojoj se ne može razgovarati, pa i o tim temama. Nitko ne može umanjiti činjenicu da je 11 hrvatskih mladića poginulo na tom području. Što ’91. nije nitko reagirao na taj pozdrav? Nije bilo grada ili županije koja nije molila da ih dođu štititi dragovoljci HOS-a, a ako nisu mogli, onda barem da im pošalju znamenje. To što oni žele HOS identificirati s ustaškim pokretom, to je njihov problem. Nama je dosta one politike koja 70 godna ima isti gard, stav, velikosrpsku matricu da se sve što je hrvatsko optužuje kao ustaštvo. Mi nemamo stresova ni nervoza, smireno ćemo čekati odluku Vlade.”

Što vidite kao rješenje ovog problema? Ima li u Saboru neka stranka koja zastupa vaše stavove?

“Ja ne znam koja stranka zastupa naše stave, možda nijedna. To ne znači da ova ideja i ovaj pokret nema političku snagu. Znate da se to preko noći promijeni. Mi očekujemo da će zastupnici HDZ-a pokazati svoje deklarirano državotvorstvo. Političke trgovine može biti, ali ne preko leđa Domovinskoga rata ili HOS-a. Svi oni koji bi se upustili u avanturu skidanja ploča hrvatskim braniteljima, moraju računati sa svim konzekvencama koje iz toga mogu proizaći”, zaključio je za N1.

Related Posts