Danska će produžiti privremene kontrole na svojoj granici s Njemačkom za 30 dana do 2. lipnja, priopćilo je u ponedjeljak dansko ministarstvo za imigraciju.

Vlada je prvi put primijenila privremene granične kontrole 4. siječnja, kao reakciju na slične korake koje je poduzela Švedska kao odgovor na priljev migranata s Bliskog istoka i iz Afrike. Vlada i dalje smatra da su potrebne kontrole kako bi se izbjeglo gomilanje ilegalnih migranata u Danskoj, navodi ministarstvo.

Izvor u njemačkoj vladi rekao je u subotu da će Njemačka i još pet europskih zemalja zatražiti od Europske unije da dopusti nastavak graničnih kontrola unutar schengenske zone još šest mjeseci.

Schengen je sinonim za otvorene granice unutar Europske unije. Građani država koje ga u cijelosti primjenjuju mogu ulaziti na prostor ostalih država članica bez ikakvih provjera, a kontrola je svedena samo na vanjske granice Unije.

Međutim, nekoliko članica schengenske zone ponovno je uvelo unutarnje granične kontrole kako bi se zaustavio priljev migranata nakon dolaska stotina tisuća migranata i tražitelja azila.

Za njihov nekontrolirani priljev većinom je okrivljena Grčka. Nenajavljene inspekcije EU-a u studenome otkrile su “ozbiljne nedostatke” u Grčkoj, čija je granica s Turskom vanjska schengenska granica. EU je dao Ateni rok do 12. svibnja da riješi te probleme. Europska komisija je priopćila da je u protivnom spremna predložiti da se granične kontrole unutar schengenske zone nastave još do dvije godine.

Glasnogovornica Komisije Mina Andreeva rekla je u subotu da EK već ima “svoju odluku o tome spremnu za iduću srijedu”. Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka i Švedska zatražit će od Komisije da produži granične kontrole za još šest mjeseci, piše njemački list Die Welt. Izvori u njemačkoj vladi potvrdili su u subotu to izvješće izjavivši kako se očekuje da će pismo Bruxellesu biti dovršeno u ponedjeljak.

Related Posts