Danska ministrica objavila karikaturu Muhameda

Danska ministrica useljeništva Inger Stojbergobjavila je u utorak na Facebooku snimku zaslona svojeg iPada na koji je postavila kontroverznu karikaturu proroka Muhameda, jednu od onih koje su izazvale bijes među muslimanima širom svijeta prije više od deset godina.

To je učinila pošto Muzej Skovgaard u Viborgu u Danskoj nije želio uključiti tu karikaturu u novu izložbu o bogohuljenju od Reformacije.

“To je izbor muzeja i imaju puno pravo na njega, ali mislim da je to sramota”, napisala je ministrica Stojberg u komentaru objave.

Ministrica je objavila snimku zaslona svojeg iPada na koji je kao pozadinu postavila karikaturu bradatog muškarca s bombom u turbanu.

Stojberg je objasnila da je to podsjeća da je Danska zemlja u kojoj vlada sloboda govora, što uključuje pravo kritiziranja religija. “Iskreno, mislim da bismo trebali biti ponosi na karikature Muhameda”, smatra ona.

Tri danska veleposlanstva bila su napadnuta a najmanje 50 ljudi poginulo je u neredima 2006. na Bliskom istoku, u Africi i Aziji nakon što je danski list Jyllands-Posten objavio karikature proroka Muhameda koje mnogi muslimani smatraju svetogrđem. Među njima bila je i karikatura koju je danska ministrica objavila na Facebooku.

You may also like

0 comments