Danska će zabraniti prolazak Sjevernog toka svojim vodama?

 Danska je donijela zakon u četvrtak na temelju kojega može zabraniti prolazak ruskoga plinovoda Sjevernog toka 2 njezinim teritorijalnim vodama iz sigurnosnih ili vanjskopolitičkih razloga.
Mjera mijenja danski zakonski okvir te dopušta vlastima da navedu sigurnost i vanjsku politiku kao razlog da se zaustavi postavljanje cijevi za plinovod u njezinim vodama.

Prije toga nije bilo valjanih osnova za prigovor.

Danska je u ‘geopolitičkom’ sukobu otkad Ruski Gazprom i njegovi europski partneri nastoje izgraditi Sjeverni tok 2, divovski plinovod kojim se dostavlja prirodni plin u Njemačku ispod Baltičkog mora, zaobilazeći postojeće smjerove preko Ukrajine, Poljske i Bjelorusije.

Predložena ruta prolazi danskim vodama, ali konzorcij plinovoda istražuje alternativnu rutu sjeverno od danskog otoka Bornholma koji bi prolazio međunarodnim vodama te ne bi bio zahvaćen potencijalnom danskom zabranom.

Danski ministar za energetiku, opskrbu i klimu Lars Christian Lilleholt rekao je da očekuje da danska agencija za energetiku završi procjene početkom 2018.

You may also like

0 comments