Danko Končar mora platiti još 110 milijuna eura penala

Finski regulator udara
Zbog odgađanja ispunjenja obveze objave javne ponude dioničarima Afarak Grupe, finsko financijsko regulatorno tijelo FIN-FSA objavilo je da je, uz lani izrečenu kaznu od 40 milijuna eura, poduzetnik Danko Končar sada u obvezi u državni proračun Finske uplatiti još 110 milijuna eura.

Toliko se nakupilo penala od kada je istekao rok za plaćanje izrečene uvjetne kazne, jer svaki mjesec prolongiranja njezine provedbe Končara stoji po 10 milijuna eura.

Končar, pak, u Finskoj nastavlja voditi pravnu bitku, pa je, nakon što je u proljeće ove godine njegovu žalbu na FIN-FSA-ovu kaznu odbio Visoki upravni sud, pokrenuo žalbeni postupak na Vrhovnom sudu. No, u međuvremenu penali nastavljaju rasti, a i obveza zbog koje je kažnjen ostaje mu za provedbu. Od Danka Končara do zaključena ovog broja nismo dobili komentar i pojašnjenje kako namjerava rasplesti ovaj slučaj ako ni Vrhovni sud ne uvjeri da nije prekršio finske zakone i narušio povjerenje u tamošnje institucije, za što ga se optužilo.

Iz dokumentacije FIN-FSA iščitava se kako se on u pravnom postupku dosad nije žalio na iznos kazne i nije tražio njezino smanjenje, a otezao je sam postupak pozivanjem na nepoznavanje finskog, te loše korištenje engleskog jezika, tražeći da se komunicira na njegovom maternjem, hrvatskom jeziku. Ustvrdio je i kako nema tvrtke u svom vlasništvu koja bi mogla objaviti ponudu za preuzimanje dionica. FIN-FSA je, naime, ostavila Končaru mogućnost da objavu ponude može provesti i preko subjekta koji je u njegovom vlasništvu i pod njegovim upravljanjem, no nije precizno navedeno na koji subjekt se obveza odnosi.

U veljači prošle godine, nakon što se utvrdilo da je prikrivao opseg vlasničkog udjela, te da izravno i preko povezanih osoba kontrolira Afarak, zbog čega je bio u obvezi davanja javne ponude, FIN-FSA je Končaru naložila objavu javne ponude otkupa Afarakovih dionica po cijeni od 2,51 euro po dionici, što bi ga prema procjenama, ovisno o interesu dioničara, moglo stajati i više od 200 milijuna eura. Dionica Afaraka, kojom se trguje na londonskoj i helsinškoj burzi, postiže cijenu od 0,88 eura, pa je za očekivati interes malih dioničara za Končarevu ponudu.

Zanimljivo je i da je u tijeku objava javne ponude same Afarak Grupe za otkup vlastitih dionica, kojom očigledno cilja smanjiti broj malih dioničara. Afarak ima ukupno izdanih 263 milijuna dionica, a aktualna ponuda se izdaje za najviše 26 milijuna, za koje će zainteresiranim vlasnicima Afarak plaćati po 1,015 eura, odnosno ukupno će transakcija stajati nešto više od 26 milijuna eura. Ta je ponuda otvorena do 1. srpnja, piše Poslovni dnevnik.

You may also like