Danak niskih cijena nafte; Kuvajt najavio zaduženje na inozemnom tržištu

Kuvajt će na međunarodnom tržištu izdati obveznice od više milijardi dolara kako bi financirao proračunski manjak proizišao iz niskih cijena nafte, izvijestili su mediji.

Ministar financija Anas al-Saleh kazao je da će Kuvajt u proračunskoj godini 2016/2017. koja završava u ožujku izdati dolarske obveznice u iznosu do 9,6 milijardi dolara, izvijestio je u subotu list Al-Qabas.

U ministarskoj uredbi ne navodi se koliki će biti udio sukuk obveznica u planiranom izdanju čiji će se iznos nadovezati na već pokrenut program izdanja na domaćem tržištu, vrijedan 6,6 milijardi dolara.

Od prethodnog su inozemnog zaduženja Kuvajta prošla otprilike dva desetljeća.

U prošloj proračunskoj godini zemlja je zabilježila manjak od 15 milijardi dolara koji bi se po njihovoj procjeni trebao gotovo udvostručiti u tekućoj godini. Prethodno su 16 godina kontinuirano bilježili viškove, kada su prihodi od nafte činili oko 95 posto proračunskih prihoda. U protekle dvije godine cijene nafte pale su oko 60 posto.

U ‘dobrim’ je godinama zemlja nagomilala oko 600 milijardi dolara u stabilizacijskom fondu koji drži udjele u nekretninama i poduzećima većinom u SAD-u, Europi i Aziji.

Poput ostalih zemalja u regiji Perzijskog zaljeva (GCC), i Kuvajt je već proveo i određene mjere štednje, uključujući liberalizaciju cijena dizela i kerozina i više cijene benzina. Zbog spora oko poskupljenja benzina parlament je raspušten i raspisani su prijevremeni izbori, koji će biti održani 26. studenoga.

(Agencije)

You may also like

0 comments