Danilo Tuerk je dobar kandidat za glavnog tajnika UN-a

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk “jak je i vjerodostojan” kandidat za novog glavnog tajnika UN-a, kazao je Tuerkov nasljednik na predsjedničkom položaju Borut Pahor u svom govoru na jesenskom zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, dok je novinarima rekao da je Tuerka osobno nagovorio na kandidaturu.

“Slovenija je ponosna na Tuerkovu kandidaturu, on je jak i vjerodostojan kandidat, a došlo je vrijeme da mjesto glavnog tajnika dobije netko iz istočnoeuropske skupine zemalja”, kazao je Pahor u svom nastupu za govornicom UN-a.

Pri dosadašnjim glasovanjima o kandidatima za nasljednika Ban Ki-Moona najviše glasova dobio je bivši portugalski premijer Antonio Guterres. rema nepisanim preporukama koje nisu obvezujuće prednost pri odabiru glavnog tajnika je ako je kandidat iz regije koja još nije imala svog čovjeka na tom mjestu. To je u ovoj prilici slučaj s istočnom Europom, koja osim Tuerka ima još kandidatkinja i kandidata.

Pahor je slovenskim novinarima koji prate rad Opće skupštine u New Yorku kazao kako je Tuerkova kandidatura odlična promidžbena prilika za Sloveniju, te da je svog prethodnika, profesora prava i bivšeg diplomata, kojega je pobijedio na predsjedničkim izborima prije 4 godine, osobno potaknuo da se kandidira za najviši položaj u svjetskoj organizaciji.

Slovenski predsjednik u New Yorku nije sudjelovao na sastanku 50-ak šefova država i vlada o problematici izbjeglica koji je organizirao američki predsjednik Barack Obama. Pahor je naglasio da Slovenija trenutno nije spremna davati nova obećanja o primanju većeg broja izbjeglica, a zauzeo se za promjenu standarda po kojima se određuju kvote za raspodjelu izbjeglica u Europi i svijetu.

You may also like

0 comments