Danielsson: Balkanu su potrebne investicije, ekonomska suradnja i ekonomski razvitak

Bliska suradnja država Balkana na gospodarskom planu bitan je preduvjet njihova približavanja Europskoj uniji i nije zamjena za proces europskih intergacija nego priprema za punopravno članstvo, kazao je u ponedjeljak u Sarajevu ravnatelj Ravnateljstva za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske unije Christian Danielsson.

U govoru održanom tijekom otvaranja poslovne konferencije pod nazivom Sarajevo Bussines Forum (SBF),  koja se održava po osmi put u glavnom gradu BiH, Danielsson je prenio poruku Europske komisije kako države zapadnog Balkana trebaju u cijelosti biti integrirane u lanac vrijednosti EU koji podrazumijeva blisku suradnju, posebice na gospodarskom planu.

“Ako je nešto potrebno ovom dijelu svijeta to su investicije, ekonomska suradnja i ekonomski razvitak”, kazao je Danielsson na konferenciji koja je, po tvrdnjama organizatora, okupila više od tisuću i pol sudionika iz Europe, arapskog svijeta i azijskih država.

Organizatori SBF-a su Bosna Banka International (BBI), osnovana kapitalom upravo iz arapskih zemalja, te Islamska banka za razvoj (IDB), a konferencija okuplja predstavnike vlada, poduzetnike i investitore iz velikog broja država.

Danielsson je prenio poruku kako Europska komisija snažno podupire dolazak investitora na jugoistok Europe, a državama regije poručio je kako na tragu već započetog Berlinskog procesa i suradnje u okviru CEFTA-e trebaju kreirati zajedničko tržište, jer ono obuhvaća dvadeset milijuna ljudi i predstavlja veliki izazov za investitore i potencijal za razvoj.

“Cijela regija treba otvoreniji i harmoničniji pristup investicijama”, kazao je Danielsson podsjetivši kako jedinstveni gsospodarski nastup regije nudi potencijal ostvaranja novih 80 tisuća radnih mjesta.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako, unatoč svim kušnjama i nesuglasicama u BiH, svi u njoj dijele odlučnost za približavanje zemlje Europskoj uniji i spremni su na tome raditi.

“Očekuje nas daljnji korak ka približavanju Europskoj uniji. Očekujemo da bi do kraja ove lii početkom iduće godine BiH mogla dobiti kandidatski status”, kazao je Ivanić dodajući kako se nada da će to biti poticaj investitorima za daljnja ulaganja.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je investitore da razmotre mogućnost ulaganja u infrastrukturne projekte, prije svega u cestogradnju, kako bi se što prije dovršila autocesta na koridotu V c, a ponudio je i suradnju vlasti u energetskim projektima poput gradnje hidroelektrana.

Organizatori ovogodišnjeg SBF-a najavili su predstavljanje niza projekata iz području poljoprivrede, energetike, obrazovanja, financija, infrastrukture, građevinarstva, usluga i turizma.

Predsjednik Islamske banke za razvoj (IDB) Bandar M. H. Hajjar kazao je kako poteškoće ne mogu poljuljati opredijeljenost za otvorenost regije jer od toga svi mogu imati samo korist.

Tijekom dva dana trajanja SBF-a sudionici će o poslovnim prilikama razgovarati unutar nekoliko panela, a jedan od njih posvećen je regionalnom povezivanju s posebnim ciljem dogovora o zajedničnom nastupu pred međunarodnim investitorima.

You may also like