Danas zasjedanje Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost

U ponedjeljak, 14. siječnja održat će se sjednica Vijeća za obranu na kojoj će biti predstavljena izvješća o postupku nabavke borbenih zrakoplova.
Predsjednica Grabar-Kitarović zatražila je od načelnika Glavnog stožera Mirka Šundova da na sjednici podnese detaljno izvješće o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva.

Obzirom na politički konsenzus o zadržavanju sposobnosti borbenog zrakoplovstva, predsjednica Grabar-Kitarović nada se da će se proces obnove borbenog zrakoplovstva nastaviti s ciljem čim bržeg iznalaženja rješenja.

‘Na nastavak procesa modernizacije Republiku Hrvatsku obvezuju stanje i perspektive borbene tehnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a žurnost u postupanju uvjetovana je neopravdanim višegodišnjim odgađanjem odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva i trenutnim stanjem nakon remonta iz 2013. godine’, priopćeno je prošloga tjedna iz Ureda predsjednice.

Hrvatska Vlada održat će u ponedjeljak u Banskim dvorima sjednicu na čijem je dnevnom redu samo točka o stavljanju izvan snage Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona. Prethodno će, što je ranije najavljeno, u Vili Prekrižje biti održana sjednica Vijeća za obranu, na kojoj će biti predstavljeno izviješće o nabavi vojnih aviona.

Hrvatska vlada objavila je u četvrtak da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj nakon čega je Vlada objavila da će poništiti Odluku o nabavi borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ”, stoji na Twitteru hrvatske vlade.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova. Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje. Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.

Izrael je stoga u četvrtak, dan prije isteka roka, službeno izvijestio MORH da ne može dobiti takvo odobrenje. Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na natječaju na kojem su još konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja

You may also like