Home Geopolitika Danas započinju razgovori EU i Irana na visokoj razini

Danas započinju razgovori EU i Irana na visokoj razini

by admin

Iran i Europska unija složili su se započeti razgovore o različitim pitanjima, među kojima i o borbi protiv terorizma, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini u utorak u Teheranu.

Mogherini je stigla u Teheran u utorak kako bi razgovarala o provedbi dogovora po kojem bi Iran trebao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. “Dogovorili smo se da održimo razgovore na visokoj razini između Irana i Europske unije o različitim pitanjima, uključivo o suradnji na polju energetike… ljudskih prava, borbe protiv terorizma te o regionalnim pitanjima”, rekao je Zarif nakon razgovora s Mogherini.

Sporazum je postignut 14. srpnja u Beču između Irana s jedne strane i Sjedinjenih Država, Francuske, Rusije, Kine, Britanije i Njemačke s druge. Cilj mu je okončati gotovo desetljeće star spor oko iranskog nuklearnog programa. Mogherini je rekla da provedba sporazuma ovisi o političkoj volji, angažmanu i strpljivosti svih uključenih strana, dodajući: “dogovor ima kapacitet utrti put široj suradnji između Irana i Zapada”. “Regionalna i međunarodna suranja s Iranom za nas je jako važna”, naglasila je šefica europske diplomacije koja se treba sastati i s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem.

Related Posts