Danas počinju pregovori, Wall Street u najvišem uzletu u svojoj povijesti

Američki S&P 500 indeks u utorak je dosegnuo povijesni rekord, a Wall Street je na pragu najduljeg razdoblja uzleta u svojoj povijesti, zahvaljujući odličnim zaradama niza američkih kompanija i relativnog smirivanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.
Njujorški Dow Jones indeks u utorak je porastao 63,6 bodova ili 0,25 posto, na 25.822 boda, S&P 500 za 0,21 posto, na 2.862 boda a tehnološki Nasdaq za 0,49 posto, na 7.859 bodova.

Tijekom trgovanja S&P 500 je dosegnuo rekordnih 2.873,23 boda., pri čemu je uzlet na američkom tržištu dionica sada ušao u 3.452 dan te bi u srijedu mogao ostvariti najdulje razdoblje rasta u svojoj povijesti.

Ipak, do kraja dana taj se indeks ponešto spustio, po objavi vijesti da je odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Michael Cohen priznao da je kršio propise o financiranju u izbornoj kampanji i ostale optužbe te kazao da je poduzeo isplate kako bi utjecao na predsjedničke izbore u 2016. u korist „kandidata za savezni ured”. „Tržištu dionica sviđa se Trumpova agenda. A što god ugrožava Trumpovu agendu nije dobro za tržišta dionica”, kaže Stephen Massoca, potpredsjednik investicijskog društva Wedbush Securites iz San Francisca.

Cijene industrijskih dionica, senzitivne na promjene uvjeta u svjetskog trgovini, porasle su u utorak u prosjeku za 0,8 posto, ostvarivši tako dobite četvrti trgovinski dan uzastopno. Znantije su poskupjele i dionice kompanija koje proizvode potrošačku robu, za 0,9 posto, nakon što su kompanije TJX i Toll Brother izvijestile o snažnim poslovnim rezultatima za drugo tromjesečje. Cijene njihovih dionica skočile su za 4,7 odnosno 13,8 posto. „Bilježimo uzlet, koji je fundamentalno opravdan snažnim gospodarstvom i boljim zaradama. Investitori se čine relativno optimistični u pogledu gospodarskog rasta, a tržište je to danas i pokazalo”, ističe Kevin Caron, portfelj menadžer pri Washington Crossing Advisorsu.

Na europskim burzama najvažniji indeksi različito su se kretali. Tako je londonski Ftse oslabio 0,34 posto, na 7.565 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,43 posto, na 12.384 boda, a pariški CAC za 0,54 posto, na 5.408 bodova.

Pročitajte analizu pregovora urednika našeg portala: 

Što će energetici donijeti novi trgovinski pregovori

Na azijskim burzama u srijedu najvažnji indeksi su ojačali, potpomognuti skokom američkog S&P-ja na rekordnu razinu i činjenicom da je Wall Street na pragu najduljeg razdoblja uzleta u svojoj povijesti, no kineske burze su nakon dva dana plusa ponovno zaronile u crveno.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je u plusu oko 6,30 sati 0,3 posto. Istodobno, japanski Nikkei ojačao je 0,7 posto, južnokorejski Kospi 0,4 posto, a indeks tajvanske burze 0,2 posto. Većina burzi u Aziji također ostvaruje dobitke i zahvaljujući nadi investitora da će predstojeći trgovinski pregovori Kine i SAD-a, koji se očekuju ovoga jedna, smanjiti napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva.

Pregovori američke i kineske delegacije o trgovinskim problemima trebali bi započeti u srijedu u Washingtonu. No, analitičari upozoravaju da na prenapuhana očekivanja na tržištima kapitala oko rezultata tog sastanka. „Tržišna očekivanja vjerojatno su puno veća od vjerojatnog ishoda trgovinskih razgovora, osobito na dioničkim tržištima, koja us ostvarila znatne dobitke. Pregovori bi mogli završiti uz sporadične fanfare jer i nisu na visokoj razini”, kaže Junichi Ishikawa, strateg pri IG Securitiesu u Tokiju. Kinesku delegaciju predvodit će zamjenik ministra trgovine Wang Shouwen, a američku pomoćnik ministra financija zadužen za međunarodne poslove David Malpass.

No, kineski investitori odlučili su se u utorak na prodaju dionica, zbog zabrinutosti oko izgleda gospodarskog rasta nakon što je središnja kineska banka priopćila da se neće okrenuti snažnim monetarnim poticajima da bi poduprla rast. Središnja banka obećala je tek da će održavati razumno bogatu likvidnost te pomagati onim kompanijama koje imaju problema u pristupu financijskim sredstvima.

Indeks šangajske burze u minusu je 0,6 posto, a hongkonške za 0,5 posto. Indeks šangajske burze tako je na putu mjesečnog gubitka od gotovo pet posto, dok je u odnosu na početak godine zaronio više od 17 posto, uglavnom pod pritiskom usporavanja aktivnosti u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

You may also like