Home Ekonomija Danas počinje otpuštanje u TOZ-u

Danas počinje otpuštanje u TOZ-u

by admin

Nakon punih 78 godina, Tvornica olovaka Zagreb (TOZ) Penkala danas će formalno otpustiti sve radnike. Radnike otpuštaju jer im to nalaže zakon, prema kojem mjesec dana nakon proglašenja stečaja mora otkazati sve ugovore o radu. Ipak, dio radnika isti će dan dobiti nove ugovore i nastaviti s proizvodnjom do sredine rujna. Njih, pretpostavlja uprava, negdje oko 35.

Bivši direktor Tihomir Lalić sa stečajnim upraviteljem u narednih mjesec dana planira napraviti detaljnu analizu situacije. Plan je, kaže, vidjeti koji pogoni i dalje mogu nastaviti s proizvodnjom, pozvati neke od radnika da se vrate i opet pokrenuti proizvodnju olovaka, bojica, flomastera, tempera, vodenih bojica… TOZ je poznata tvrtka, mnogi su godinama radili s njihovim proizvodima, pa se vodstvo posrnule tvornice nada kako bi narudžbe iz zemlje i inozemstva ipak mogle nastaviti pristizati, unatoč crnim vijestima koje su iz pogona dolazile u posljednje vrijeme.

“Rad u ovim glomaznim pogonima je neodrživ. Samo da se malo ugrije prostor treba nam sto tisuća kuna za plin mjesečno, pa sam ja prošlih godina odlučio ne grijati upravnu zgradu, nego samo proizvodne pogone. Nisam zato bio baš popularan, ali dobro, zaključio sam da mogu preživjeti manjak popularnosti. Priznajem da smo sada u zaista teškoj situaciji, no vjerujem u uspjeh. Ponosan sam na to što smo u stečaj otišli bez kune duga prema radnicima, po čemu smo jedina takva tvornica u zemlji. Radnicima ne dugujemo niti jednu jedinu lipu. Vjerujem da će se i dalje raditi, no u smanjenom opsegu”, tvrdi bivši direktor Tihomir Lalić za Jutarnji list.

Related Posts