Danas ključni sastanak pregovora o sastavljanju vlade, HDZ neda energetiku?

Današnji nastavak pregovora s Mostom u HDZ-u smatraju ključnim, nakon kojeg će biti jasno ide li se u smjeru sastavljanja Vlade HDZ-a i Mosta ili će se tražiti alternativne kombinacije (Vlada s HNS-om i HSS-om ili manjinska Vlada).

Nastavlja se nova runda pregovora između Mosta nezavisnih lista i HDZ-a, a danas počinje ključni tjedan jer bi se na stolu mogli naći i ključni problemi. Pitanje je, među ostalim, hoće li Most opet imati šest ministarstava, a vidjet ćemo s čim će na kraju dana izaći pred javnost.

Neslužbeno se govorilo da traže 5 ministarstava i potpredsjednika Sabora, no to nitko još nije potvrdio.  Andrej Plenković je više puta naglašavao da je HDZ pobjednik izbora i da treba odlučivati.

Premda se u kulturnim i političkim krugovima kalkuliralo s nekoliko imena kandidata za nasljednika Zlatka Hasanbegovića, od Jasena Mesića do Andre Krstulovića Opare, u zadnje vrijeme najčešće se spominje ime Nine Obuljen Koržinek kao moguće ministrice kulture u novoj vladi koju sastavlja novi šef HDZ-a Andrej Plenković.

Nina Obuljen Koržinek je znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, a za vrijeme mandata ministra Bože Biškupića i njegova nasljednika Jasena Mesića bila je pomoćnica ministra te državna tajnica u razdoblju od 2006. do 2011. godine.

Premda se o Nini Obuljen Koržinek već nekoliko puta razmišljalo kao o potencijalnoj ministrici kulture prigodom ranijih izbora, ona je u proljeće ove godine u intervjuu u Nacionalu izjavila da nije članica nijedne političke stranke i da nema političkih ambicija, jer se prvenstveno želi baviti znanstvenim radom.

U spomenutom intervjuu također je istaknula da ministri trebaju biti političke osobe, a ljudi koji rade uz njih stručnjaci. Napomenula je i to da je puno ozbiljniji problem od toga tko će biti ministar kulture, činjenica da uoči izbora nijedna stranka, uz iznimke nekih manjih stranaka, nije imala artikulirani program za područje kulture i medija, piše Tportal.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je novinarima na pitanje hoće li za davanje mandata za sastav buduće vlade inzistirati na potpisima ili će mandatar povjerenje moći dobiti i na riječ.

Mislim da sam bila sasvim jasna do sada, da ću ustrajati na potpisima. Tko god želi mandat za sastav Vlade mora donijeti dokaz o potpori 76 ili više zastupnika u Saboru, potpisi su uvijek najčišći, izjavila je predsjednica.

U prvom krugu konzultacija, održanom 28. rujna na Patovčaku, pokazalo se da nitko nije dobio potreban broj potpisa potpore za mandatara. Drugi krug konzutacija o mandataru za sastavljanje nove Vlade održat će u ponedjeljak 10. listopada. Konstituirajuću sjednicu 9. saziva Hrvatskoga sabora predsjednica Republike sazvat će za petak, 14. listopada.

U Mostu su spremni i da HDZ preuzme odgovornost za energetiku, ako je ne žele prepustiti Mostu, ali da Most onda dobije Ministarstvo gospodarstva (ideja je da se iz gospodarstva izdvoji energetika i pripoji zaštiti okoliša). U Mostu kažu da im je HDZ predstavio svoju ideju ustroja buduće Vlade i o tome će im se, tvrde, izjasniti na današnjem sastanku.

– Rekli smo da ćemo tijekom pregovora razgovarati o cijelom paketu, jamstvima, programu Vlade te podjeli odgovornosti. Jamstva smo prošli, no stručne skupine još nisu završile razgovore o programu buduće Vlade, pa zbog toga ne možemo još razgovarati o podjeli odgovornosti – objašnjavaju nam u Mostu, piše Večernji list.

0 comments