Danas Kina i SAD nastavljaju pregovore o trgovini

Američki i kineski dužnosnici nastavit će razgovore o trgovini u srijedu u sjeni stava američkog predsjednika Donalda Trumpa da na njima neće doći do nikakvog napretka.
Razgovori dužnosnika postavit će okvir za daljnje pregovore u vrijeme dok se dvije države pripremaju na međusobno uvođenje carina u četvrtak u sklopu sve dubljeg sukoba oko kineskih ekonomskih praksi.

Trump je zaprijetio da će uvesti carine na gotovo sve 500 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode uvezene u SAD ako Peking ne pristane na njegove zahtjeve.

Dva dana sastanaka prvi su službeni američko-kineski razgovori otkad se američki ministar trgovine Wilbur Ross u lipnju u Pekingu susreo s kineskim ekonomskim savjetnikom Liuom Heom. Nakon pregovora u svibnju Peking je vjerovao da SAD neće uvesti carine. No manje od deset dana poslije Bijela kuća je objavila da će one stupiti na snagu. Kina je istaknula da se nada mirnim i odmjerenim razgovorima kako bi se postigao “dobar rezultat na temelju jednakosti, pariteta i povjerenja”.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang je u srijedu u Pekingu naglasio da se sad, kad su Kina i SAD već započele savjetovanje, kineski dužnosnici nadaju “dobrom ishodu”. Lu je dodao da ne želi davati nikakve izjave ili otkrivati detalje dok su pregovori u tijeku. “Nadamo se da će svi mirno zajedno sjesti i imati iskrene razgovore kojima će se postići ishod koji odgovara svim stranama”.

No Trump je u ponedjeljak rekao kako “ne očekuje mnogo”. Poručio je i kako će za rješavanje spora “trebati vremena jer Kini predugo ide dobro, zbog čega se razmazila”. Američki predsjednik optužuje Peking da manipulira svojom valutom juan kako bi odgovorila na posljedice carina i tvrdi kako američka središnja banka mora biti prilagodljivija.

Dugi spisak zahtjeva

Trumpova vlada od Kine traži temeljite reforme ekonomske politike kako bi se snažnije zaštitilo američko intelektualno vlasništvo, zaustavila subvencionirana industrijska proizvodnja, a kinesko tržište otvorilo stranoj konkurenciji. Američki dužnosnici su u svibnju Kini predstavili dugi niz zahtjeva koji uključuju i smanjivanje američkog trgovinskog deficita s Kinom za 200 milijardi dolara godišnje. Ne zna se je li taj spisak revidiran uoči drugog kruga razgovora.

Peking odbacuje tvrdnje Washingtona da sustavno na silu traži nepravedni prijenos američke tehnologije i naglašava kako poštuje pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Ne očekuje se da će ovotjedni razgovori zaustaviti aktivaciju američkih carina na dodatnih 16 milijardi dolara vrijedna dobra koja će odmah pokrenuti i recipročnu kinesku mjeru na američke proizvode iste vrijednosti. To bi mogao biti okidač i za aktivaciju novih Trumpovih carina za proizvode vrijedne između 200 i 300 milijardi dolara.

Utjecaj krize turske lire na bilancu najizloženijih europskih banaka, među kojima je i talijanski UniCredit, predstavlja rizik kojim se može upravljati, objavila je u utorak agencija za rejtinge DBRS.

U agenciji navode da su krizi u Turskoj – preko podružnica i ulaganja u vlasničke udjele – najviše izloženi talijanski UniCredit, španjolski BBVA, francuski BNP Paribas, nizozemski ING i britanski HSBC.

U DBRS-u očekuju negativan utjecaj na profitabilnost i blago pogoršanje kvalitete imovine nekih od tih banaka. “Unatoč tome, DBRS smatra da se ukupnim utjecajem (krize turske lire) može upravljati, s obzirom na razgranate poslovne modele i usvojene strategije banaka za izloženost na tržištima u nastajanju”, navodi se u priopćenju.

You may also like