Home Politika Danas glasovanje o opozivu brazilske predsjednice

Danas glasovanje o opozivu brazilske predsjednice

by Agencije

Brazilski Senat priprema se u srijedu glasovati o opozivu predsjednice Dilme Rousseff koja smatra da se radi o državnom udaru i kaže da neće dati ostavku.

Drugi mandat nepopularne predsjednice (68) izgleda da visi na kratkoj niti, a njezin posljednji pokušaj da ostane na dužnosti bila je žalba vrhovnom sudu u utorak. Ona je osudila institucionalni “državni udar”, tvrdi da je njezin opoziv nezakonit te je rekla da će se nesmiljeno boriti do posljednjeg trenutka. “Neću dati ostavku, to mi nikada nije palo na pamet”, rekla je Rousseff u utorak.

Senatori će glasovati u 12,00 po GMT-u na plenarnoj sjednici o otvaranju formalnog postupka opoziva Rousseff, a ishod glasovanja do kojeg će doći navečer ili tijekom noći praktično je izvjestan. Pedesetak senatora već je reklo da će glasovati za opoziv što je znatno više od potrebne obične većine od 41 glasa.

Ako se predsjednicu suspendira, vlast će preuzeti potpredsjednik Michel Temer. Očekuje se da će prva brazilska čelnica napustiti predsjedničku palaču u četvrtak, nakon 13 godina vladavine ljevičarske Radničke stranke u najvećem gospodarstvu Latinske Amerike.

Postupak opoziva Dilme Rousseff pokrenut je nakon optužbi da je prikrivala razmjere proračunskog deficita kako bi si osigurala reizbor 2014. godine. Ako dođe do opoziva, protiv brazilske će čelnice ujedno biti pokrenut sudski postupak zbog zamagljivanja financijskog stanja u državi. Politička kriza u zemlji paralizirala je vladu u vrijeme dok pokušava izaći iz najgore recesije u nekoliko desetljeća.

Strahuje se da bi napeta politička situacija mogla izazvati nasilne prosvjede. U srijedu su prosvjednici protiv njezinog opoziva blokirali ceste zapaljenim gumama oko Sao Paola, prijestolnice Brazilije i drugih gradova, što je zaustavilo promet i izazvalo sukobe s policijom. Radnička stranka Dilme Rousseff i sindikati pozvali su na opći štrajk.

Related Posts