Dan odluke za OPEC: Sporazum će spasiti bez obzira na Iran

Nakon nekoliko tjedana nerijetko i napetih pregovora čelnici OPEC-a, koji se okupljaju u Beču, optimistični su u vezi spašavanja Sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte i povećanju cijena na globalnom tržištu.

Prevela: Petra Rajković

”Članice OPEC-a će postići sporazum”, rekao je iranski ministar za naftu Bijan Namdar Zangeneh nakon jutarnjeg sastanka s ostalim čelnicima u srijedu. Iako Iran neće zamrznuti proizvodnju, postoji još jedna solucija, nagovijestio je Zangeneh ne ulazeći u detalje. Pozitivni odgovori pristigli su i od generalnog tajnika OPEC-a i ministra energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mohammeda Suhaila Al Mazroueia, koji ‘očekuje dobre vijesti na kraju dana’.

Kako piše Bloomberg, grupa treba riješiti nesuglasice između tri najveća proizvođača nafte: Saudijske Arabije, Irana i Iraka – koje se, izgleda, nikako ne mogu dogovoriti o tome kako podijeliti teret plana za smanjenje zaliha, prvi put nakon 2008. U okviru alžirskog prijedloga iznesenog u utorak, 14 članica OPEC-a trebalo bi smanjiti proizvodnju na 32.5 milijuna barela na dan u odnosu razine u listopadu koje su iznosile 33.6 milijuna.

”Smatramo da postoji 50:50 posto mogućnosti za dogovor”, smatra Amrita Sen, glavna analitičarka u Energy Aspects Ltd.. Nakon dvogodišnjeg razdoblja niskih cijena, sastanak zemalja OPEC-a isprofilirao se kao važan događaj u fokusu svjetskih financija. Investitori i trgovci naftom u razgovorima su s važnim dužnosnicima i ministrima iz zemalja OPEC-a. Osim toga, današnji sastanak u Beču, važan je i za makroekonomiju. ”Mi smo optimistični”, rekao je nigerijski ministar za energetiku Emmanuel Kachikwu u Beču. ”Postoji još nekoliko sivih zona koje moramo zakrpati, ali volim pristupati ovome kao da ćemo postići dogovor”, dodao je.

Ipak, najveći proizvođač nafte, Saudijska Arabija, spremna je odbiti sporazum ako svi članovi ne budu sudjelovali. Iranski ministar za naftu Zanganeh tvrdi kako je pravo njegove zemlje da zadrži povećanje proizvodnje zbog međunarodnih sankcija dok Irak, također, želi poseban tretman tvrdeći kako treba povećati prihod za financiranje borbi protiv ISIS-a.

Iran je predložio zamrzavanje proizvodnje na 3.975 milijuna barela na dan, odnosno oko 200.000 barela dnevno iznad trenutnog outputa. Saudijska Arabija uzvratila je prijedlogom da se Iran ograniči na proizvodnju od 3.707 milijuna. Djelujući kao posrednik, Alžir je predložio alternativu prema kojoj bi Iran zamrznuo proizvodnju na 3.795 milijuna. U razgovorima s novinarima u srijedu Zanganeh je rekao kako ima dobra očekivanja uoči sastanka i da postoje prihvatljivi prijedlozi za Iran, iako zemlja neće tolerirati zamrzavanje ili smanjenje proizvodnje na osnovi trenutnih razina.

Na pregovorima u Beču, zemlje su se borile do zadnjeg barela. Iako je izgledalo da će Irak konačno prihvatiti OPEC-ovu procjenu zaliha, poznatu kao i ‘sekundarni izvori’, kao osnovu za rezove, još uvijek inzistira da mu se dozvoli zamrzavanje prema listopadskoj razini od 4.6 milijuna barela na dan. Saudijska Arabija neće inzistirati da Iran i Irak naprave isti rez kao i druge članice OPEC-a. Dok OPEC pokušava savladati nesuglasice u vlastitim redovima, grupa također od drugih proizvođača, uključujući i Rusiju, traži smanjenje proizvodnje od 600.000 barela na dan. Kremlin se do sada opirao zahtjevu da se pridruži rezovima nudeći, umjesto toga, da zamrzne proizvodnju na sadašnjoj razini.

Ruski ministar energetike Alexander Novak rekao je kako nema namjeru sudjelovati na sastanku u Beču u srijedu, ali da je Rusija spremna razgovarati kada zemlje OPEC-a postignu unutarnji konsenzus.

You may also like