DAN: Mladić iz Crne Gore poginuo u Islamskoj državi

Osamnaestogodišnji mladić iz Plava, gradića iz crnogorskog dijela Sandžaka, Ernad Huseinović, poginuo je krajem prošlog mjeseca na ratištu u Siriji, prenosi u ponedjeljak podgorički dnevnik DAN.

Huseinović je poginuo 20. siječnja u bombaškom napadu u Siriji.  Obitelji je javljeno da je stradao, no posmrtne ostatke nisu mogli preuzeti zbog načina na koji je stradao, kazali su njegovim roditeljima u crnogorskoj policiji. U Siriju je otišao preko Njemačke, a jedno vrijeme je živio u Bohumu, gdje se povezao s osobama koje su mu pomogle pridružiti se islamistima.

Mediji prenose da je ovaj mladić više od pola godine proveo na ratištu u Siriji boreći se za Islamsku državu, a u posljednje dvije godine ovo je četvrti slučaj pogibije crnogorskih državljana na ratištu u Siriji. Čelnik crnogorskog parlamentarnog Odbora za sigurnost i obranu Mevludin Nuhodžić izjavio je nedavno da, po podacima kojima raspolažu, šest državljana Crne Gore trenutno sudjeluje u ratu u Siriji i Iraku, dok su tri poginula.

Dnevnik DAN objavljuje pak u ponedjeljak kako se je prije tjedan dana skupina od 20 crnogorskih državljana pokušala preko Portugala prebaciti u Siriju te da su u toj nakani osujećeni na aerodromu u Lisabonu i svi vraćeni u Crnu Goru. Nuhodžić je ukazao na to da se “jedan broj povratnika vraća razočaran s ratnih područja zbog onog što je tamo vidio i u čemu je sudjelovao te to zahtijeva angažman cijelog društva u procesu njihove rehabilitacije”. Posebice je upozorio da je neophodno pravovremeno djelovati u smislu praćenja aktivnosti, koordinacije sigurnosnih službi i svakodnevne razmjene informacija sa službama u regiji i s drugim partnerskim organizacijama.

You may also like