Dan je planeta Zemlja, proglašen prije pedeset godina

WWF
Čovječanstvo se trenutačno nalazi između dvije krize – zdravstvene, uzrokovane koronavirusom te klimatske, čija je posljedica, među ostalim, pad biološke raznolikosti.

Obje predstavljaju prijetnju za čovječanstvo i svijet koji nas okružuje, ističe svjetska nezavisna organizacija za zaštitu prirode WWF. Prije 50 godina, dakle, 22. travnja 1970., prvi put je obilježen Dan planeta Zemlje kao odgovor znanstvenika i građana na ekološke katastrofe koje su tada eskalirale, poput izlijeva nafte, onečišćenja vode i zraka.

Borba za bolji svijet nije bila uzaludna te je donekle poboljšan način života usvajanjem niza konvencija i zakona o zaštiti okoliša poput Konvencije o biološkoj raznolikosti, Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime, Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, Arhuške konvencije i dr.

Najnoviji izvještaj Copernicusa, programa Europske unije za promatranje Zemlje, pokazuje kako je 2019. bila najtoplija godina od početka mjerenja. Odlaganje ozbiljnog bavljenja klimatskom krizom ima svoju cijenu, što zemlje u hrvatskom okruženju itekako osjećaju – od sve izraženijih temperaturnih ekstrema do onečišćenog zraka zbog zastarjele industrije poput termoelektrana. “Zdravstvena kriza ne smije biti razlog, ni izgovor vlada u okruženju da zanemare politiku i mehanizme ublažavanja druge krize – klimatske. Moramo se suočiti s onim što je neosporno – posljedice klimatske krize su prisutne u obliku dužih sušnih razdoblja, ekstrema oborina i povećanih temperatura”, ističe Duška Dimović iz WWF Adrije.

Stoga, WWF zahtijeva od donosioca odluka u okruženju da krenu s primjenom ambicioznih i konkretnih politika i planova, koji su utemeljeni na znanstvenim činjenicama i preporukama te da dosljedno implementiraju međunarodne sporazume. Industrija fosilnih goriva i drugih neodrživih izvora energije mora postati stvar prošlosti kako bismo sačuvali planet.

K tomu, WWF poziva građanke i građane da daju Glas za planet Zemlju kako bi doznali koje konkretne korake mogu poduzeti te tako pridonijeti zdravoj i sigurnoj budućnosti.

You may also like

0 comments