Damping na tržištu visokog obrazovanja?

Kada je u jučerašnjem Pressingu N1 televizije Boris Jokić, znanstvenik sa Instituta za društvena istraživanja koji predvodi reformu školstva, na pitanje koje je postavio voditelj Saša Cvetojević, odgovori kako bi podržao vaučerizaciju školstva na visokoškolskoj razini, mogli smo shvatiti kako se krećemo u smjeru tržišta.

Mogli smo shvatiti kako ljudi koji predviđaju obrazovne mijene našega društva imaju spremnost napraviti tržišni korak unaprijed i shvatiti kako porezni novac zdravo za gotovo ne pripada državi, nego oni koji ga plaćaju imaju pravo na adekvatnu protučinidbu, a što je još važnije na utjecaj kako će se taj novac trošiti.

No, tržište uređenih zemalja pretpostavlja deregulaciju svega osim pravila igre. Tržišni igrači, u uređenim društvima, bivaju uokvireni pravilima igre. Na razini visokih učilišta i sveučilišta, jedno od temeljnih je pravila to što regulator mora izdati svojevrsnu ulaznicu na tržište, dopusnicu za izvođenje nastave nekog učilišta na nekom području.

Ipak, pravila uokvirenog tržišta, kakva su sada na snazi u privatnom visokom školstvu, čini se ne poštuju sve institucije. Tako su nam naši čitatelji javili kako visokoškolska institucija, iz Grada Zaprešića, Veleučilište Baltazar Adam Krčelić, izvodi program studija komunikacijskog menadžmenta u Gradu Zagrebu za koji nema dopusnicu Agencije za visoko obrazovanje. To je, uostalom, vidljivo i na njihovim mrežnim stranicama, na kojima stoji kako će se nastava ove godine odvijati i u Lastovskoj ulici, u Zagrebu.

Posebno je to čudno zbog toga što je Veleučilište Baltazar Adam Krčelić u vlasništvu lokalne samouprave, ili je barem ona njegov osnivač koji se osnivačkih prava nije odrekao, a u Zagrebu, gdje po novome izvode nastavu postoji Visoko poslovno učilište koje izvodi istovjetnu nastavu, a također je u vlasništvu lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Zagreba. Nije to nikoga začudilo, naime Veleučilište je na isti način u prošlosti izvodilo nastavu i na drugim mjestima, bez valjane dopusnice. Tim više što je gubitke nastale lošim poslovanjem uvijek do sada navodno pokrivao osnivač, Grad Zaprešić. A to da je Grad Zaprešić osnivač  može se vidjeti pregledom stranica Poslovna.hr. O ovom smo slučaju, kao redakcija, postavili pitanja na nekoliko adresa. Upitali smo o tome Veleučilište Baltazar Adam Krčelić, Agenciju za visoko obrazovanje i gradove Zagreb i Zaprešić.

Iz lokalne samouprave dobili smo odgovor kako će nam se javiti u kratkom roku, što do danas nisu učinili. Iz Agencije su nam potvrdili kako nije dopustivo sudjelovati na tržištu, ili njegovom segmentu, bez zadovoljavajuće i valjane dopusnice, te nam poručili kako će provesti postupak provjere, o kojem će javnost izvijestiti u kratkom roku. Iz Veleučilišta, u pismu dekana nam objasnili kako je prostor koji su u Lastovskoj ulici zakupili trebaju za konzultacije i kako time pomažu studentima kako ne bi morali putovati u Zaprešić.

U pismu dekana dr. sci. Vinka Morovića navodi se i kako je Veleučilište društveno odgovorno, te se izražava čuđenje što se naš energetsko poslovni portal time uopće bavi. Savjetuje nam se da dostavimo pisma čitatelja u dekanat kako bi dekanat Škole mogao s njima stupiti u zadovoljavajući kontakt. Također, demantira kako je Grad Zaprešić vlasnik Škole.

Neka čitatelj prosudi sam:

„Dozvolite da vas ispravim u navodu da je Grad Zaprešić pretežiti vlasnik Veleučilišta Baltazar Zaprešić. Ta tvrdnja nije točna. Naime, Grad je pretežiti osnivač, a za informaciju, vlasništvo ustanova nije zakonom jasno definirano te je u pripremi i novi zakon koji bi to trebao riješiti“, piše dekan Morović ne odgovarajući nam tko je onda vlasnik Veleučilišta tj. tko odgovara za poslovanje i kome?!

Ostavimo po strani elementarno nerazumijevanje javnosti dr. Morovića i zaključimo kako smo svjesni toga da je plaćanje prostora na nekom mjestu uvjet za izdavanje dopusnice za izvođenje nastave na tom području, no bez dopusnice nije dopušteno, po važećim zakonima, izvoditi nastavu i konzultacije. Iz svega se postavlja niz legitimnih pitanja.

Vrši li Veleučilište Baltazar Adam Krčelić na regulatora nelegitiman pritisak izvođenjem nastave bez dopusnice i emocionalnom ucjenom upisanim studentima? Vrši li Veleučilište Baltazar Adam Krčelić, veleučilište čiji je osnivač Grad Zaprešić, konkurenciju drugoj lokalnoj samoupravi i to bez dopusnice?

Sa zanimanjem ćemo pratiti ovu temu u sljedećim danima očekujući odgovor institucija tim više što smo istražujući ovu temu otkrili kako se kod Veleučilište Baltazar Adam Krčelić može možda govoriti i o nedopustivom dampingu na račun poreznih i prireznih obveznika.

Bak

You may also like