Damir Novotny: HDZ ima bolju poziciju za koaliciju s Mostom

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da će MOST koketirati i s jednom i s drugom stranom, ali da će se vjerojatno naći s HDZ-om. ‘Vrlo je vjerojatno da bi HDZ mogao MOST-u ponuditi ‘ad hoc’ koaliciju, odnosno manjinsku vladu i dogovor oko suradnje na reformskim potezima, s obzirom da je Božo Petrov javno obećao da neće ni u kakve čvrste koalicije. Stoga će i dogovor s HDZ-om najvjerojatnije biti labav, da ga MOST može raskinuti kada god želi’, ocijenio je Novotny dodajući kako je HDZ politički i ideološki bliži MOST-u nego SDP, donosi Dnevnik.hr.

‘Što bi to SDP mogao ponuditi MOST-u više od HDZ-a?’ pita se Novotny. Možda jedino mjesto premijera, no teško je za vjerovati da bi si blok koji je dobio skoro 40 mandata više to dopustio. Jedna od glavnih reformi koje je MOST stavljao u prvi plan je reforma javne uprave i teritorijalnog ustroja te smanjenje općina i županija na trećinu od sadašnjeg broja. Novotny smatra kako bi se na taj način moglo uštedjeti najviše 100 do 200 milijuna kuna te da bi taj uvjet bio najmanji problem za Domoljubnu koaliciju. Bolniji zahvat je smanjivanje mirovina i to onima koji su ih dobili po posebnim uvjetima, a to su prije svega branitelji.

‘Bez toga, kao i bez smanjenja potrošnje u zdravstvenom i obrazovnom sustavu nema fiskalne konsolidacije. Ove godine deficit će iznositi 15 milijardi kuna, a zbog malog rasta BDP-a neće se moći smanjiti na više od 3 posto BDP-a. To je problem s kojim će se morati suočiti bilo koja vlada’, pojašnjava Novotny. SDP-ova je do sada izbjegavala politiku rezova, a HDZ, iako je imao preporuke od IFO instituta koji im je radio gospodarski program da bez rezova neće ići, u kampanji nije razvijao tu temu jer se bojao percepcije javnost. Umjesto toga, obećali su povećanje mirovina za 5 posto ako dobiju mandat, što je smatra Novotny potpuno nerealno. ‘Pokazalo se da su i SDP i HDZ bili u zabludi i da hrvatska javnost ipak nije protiv politike rezova koji su bili MOST-ova izborna podloga’, kaže Novotny. Ipak, MOST-ov gospodarskim program čini mu se više kao mješavina različitih ideja o reformama koje nisu do kraja razrađene pa bi se čak moglo reći i da su na ‘amaterskoj razini’. ‘Htjeli bi da HNB emitira više novca, no samo novac ne rješava problem. Nisu bitne samo reforme, nego što stoji iza njih, a tu ipak nisu bili sasvim određeni’, pojašnjava.

S obzirom da se i novi izbori spominju kao jedna od opcija, ukoliko niti jedan blok ne skupi potrebnu saborsku većinu, Novotny smatra da tu ipak treba malo stati na loptu. ‘Domaći političari neće imati tako veliki manevarski prostor zbog Europske unije i pritisaka s njezine strane, budući da se hrvatska nalazi u proceduri smanjenja prekomjernog deficita i ima određene obaveze. U slučaju da se formira manjinska vlada, ona bi mogla imati velikih problema kod donošenja proračuna za 2016. godinu. Možda bi se formirala polutehnička vlada koja bi provodila reforme, slično kao što je to bilo u Sloveniji s vladom Alenke Bratušek’, kaže Novotny i zaključuje – ‘Sve je moguće. U svakom slučaju, bit će zanimljivo.’

You may also like