Damask pojačao napade na Gutu

Sirijske vladine snage u srijedu su pojačale zračne udare na grad Mesrabu u istočnoj Guti ne bi li na pola presjekli tu enklavu u kojoj pripadnici pobunjene oporbe i dalje odolijevaju ofenzivi Damaska.
Ukoliko enklava padne, bio bi to najveći poraz oporbe od 2016. Napad vladinih snaga na gusto naseljeno područje u predgrađu Damaska, započet prije dva tjedna, pretvorio se u jednu od najžešćih vojnih operacija u ratu koji ulazi u već osmu godinu. Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, u bombardiranju i granatiranju vladinih snaga do sada je u tom području poginulo oko 800 civila.

Zauzimanjem Mesrabe, istočna Guta bi se presjekla na dva djela, a kopnenim vladinim jedinicama u pomoć pristiže još 700 vojnika. Civili koji bježe pred naletom vladinih snaga uglavnom su se nagomilali u Dumi, najvećim gradom u istočnoj Guti.

Pukovnik sirijske vojske je za državnu televiziju izjavio da će se narod istočne Gute ubrzo vratiti u “zagrljaj države”. “Dobili smo nalog od vojnog zapovjedništva da prekinemo opsadu naših ljudi u istočnoj Guti. Dao Bog, jako, jako brzo vratit će se u zagrljaj države”, izjavio je pukovnik novinarima u javljanju nedaleko od Mesrabe.

Prema UN-u, u gradovima i selima istočne Gute, enklave koja je pod opsadom već godinama i u kojoj je i prije ofenzive nedostajalo hrane i lijekova, zarobljeno je oko 400.000 ljudi.

You may also like

0 comments