Daljnji pad cijena nafte zbog slabe potražnje

U fokusu povećanje opskrbe
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara budući da širenje zaraze koronavirusom i dalje potiče zabrinutost za potražnju, a vodeći su proizvođači povećali ponudu.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 41,65 dolara. Na američkom tržištu spustila na 39,53 dolara. Naime, postaje očito kako korona virus nije pod kontrolom, a broj zaraženih premašio je milijun, navode analitičari.

Cijene je pritisula i veća ponuda iz članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u rujnu , za 160.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec, prema podacima iz Reutersovog istraživanja. Rast je uglavnom rezultat veće proizvodnje u Libiji i Iranu, izuzetima iz sporazuma o smanjenju opskrbe koji su sklopili OPEC i njegovi saveznici predvođen Rusijom.

Povećanje opskrbe prijeti da će ponovno dovesti tržište u neravnotežu budući je potražnja još uvijek pod pritiskom. Značajniji pad cijena zakočio je napredak u pregovorima o mjerama potpore američkom gospodarstvu. Kabinet predsjednika Donalda Trumpa predložio je novi paket poticaja vrijedan više od 1.500 milijardi dolara.

Ministar financija Steven Mnuchin izjavio je da je postignut napredak u razgovorima s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi o poticajnim mjerama za gospodarstvo u koronakrizi. Zastupnički dom odgodio je glasanje o 2.200 milijardi dolara vrijednom prijedlogu poticaja, koji su sastavili demokrati, kako bi dvije stranke dobile više vremena za dogovor.

Potporu cijenama pruža i najava sindikata u Norveškoj da će poduprijeti proširenje štrajka na još četiri naftna polja na moru od 4. listopada. Radnici trenutno štrajkaju na polju Johan Sverdrup kapaciteta 470.000 barela dnevno.

Operater Sverdrupa Equinor objavio je da je uspio organizirati sigurno poslovanje unatoč štrajku. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u srijedu iznosila 40,65 dolara, što znači da je pala 81 cent u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like