Daljnje smanjen broj katolika u BIH

 U 2017. godini broj katolika u Bosni i Hercegovini, koji su u najvećem broju Hrvati, smanjio se za 13.650 i sada ih je 376.591, što je posljedica nastavka trenda iseljavanja i negativnih demografskih kretanja izazvanih lošim stanjem u zemlji, piše u četvrtak Večernji list BiH.
Sve četiri biskupije Vrhbosanska, Banjolučka , Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska zabilježile su negativne rezultate, piše list pozivajući se na podatke Katoličkog tjednika prikupljene nakon blagoslova kuća početkom siječnja.

Iz podataka o broju rođenih i umrlih može se izračunati kako je ipak najviše ljudi napustilo svoja ognjišta u potrazi za boljim životom.

Prirodni pad, odnosno razlika između umrlih i krštenih iznosi 2.279 pa se može zaključiti da je 11.371 Hrvata katolika u prošloj godini napustilo zemlju.

U 2017., najnegativniji rezultat ponovno je imala Vrhbosanska nadbiskupija. U odnosu na 2016., u prošloj godini u toj biskupiji bilo je 7.991 katolika manje.

U Banjolučkoj biskupiji je 321 više umrlih nego rođenih, a 1.029 je iselilo iz nje. Mostarsko-duvanjska biskupija je jedina imala neznatno pozitivan prirodni priraštaj, s tek deset više krštenih nego umrlih. No, na kraju 2017. godine je bilo manje 3.447 katolika nego godinu dana ranije. Mostarsko-duvanjska biskupija ima sada 173.142 katolika.

Trebinjsko-mrkanska biskupija je na kraju prošle godine imala 18.578 katolika i u odnosu na 2016., to je 832 manje. U posljednje tri godine ukupno se broj Hrvata katolika u BiH smanjio za 43.703. Iako se taj negativni usporava, ako bi se nastavilo i ‘usporeno’ curenje Hrvata iz BiH, onda će oni potpuno nestati za 27 godina, navodi Večernji list.

Vojni biskup Tomo Vukšić, koji godinama prati demografska kretanja pozvao je na hitno poduzimanje mjera. “Važno je staviti snažni naglasak na zaustavljanje iseljavanja i podizanje nataliteta. Jednako važno je stvaranje ozračja sigurnosti BiH, kako za pojedince tako za nacije. U okviru toga, posebice bi bilo korisno podizanje političke i pravne sigurnosti, koja će pogodovati gospodarskom razvitku”, rekao je biskup Vukšić.

Iz katoličke Crkve su ranije upozorili da podaci o broju katolika nisu do kraja točni, jer u pojedinim župama djeluju svećenici koji su razriješeni ili svećenici ne zateknu sve obitelji kod kuća za vrijeme blagoslova. Računa se da oko 15 posto Hrvata u BiH nisu katolici. Prema podacima dobivenim popisom pučanstva 2013. godine u BiH je tada živjelo više od 553.000 Hrvata.

You may also like

0 comments