Dalić: Očuvanje poslovanja jedina mogućnost za Agrokor

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u srijedu kako procesu izvanredne uprave, koji je u finalnoj fazi, treba dati vrijeme kako bi svi vjerovnici zajedno, uz pomoć izvanrednog povjerenika i savjetnika, učinili posljednji korak te da je očuvanje poslovanja koncerna jedini način na koji vjerovnici mogu naplatiti tražbine.
“Cilj je izvanredne Uprave, kao što sam više puta do sada govorila, da se nagodba postigne u rokovima koji su određeni zakonom”, kazala je Dalić koju su novinari pitali postoji li neki plan B ukoliko se vjerovnici, koji trenutno pregovaraju u Zadru, ne dogovore oko nagodbe.

Izvanredna uprava je u utorak navečer s Privremenim vjerovničkim vijećem otišla u Zadar, gdje će obaviti dvodnevne razgovore o prvom nacrtu nagodbe, kako bi do 10. travnja stigli do završnog plana.

Ciljevi su tog sastanka, kako su jučer kazali u Agrokoru, potpuno razumijevanje prijedloga nacrta nagodbe, razumijevanje potreba svake od skupina vjerovnika i pregovaračkih pozicija, kako bi se nakon toga razlike smanjile i izradio plan nagodbe koji će imati široku podršku.

Također, s vjerovnicima će se prodiskutirati još neka važna otvorena pitanja koja je potrebno riješiti kako bi se ubrzalo postizanje nagodbe, poput primjerice angažiranje savjetnika vjerovničkog vijeća, koji su potrebni kako bi osigurali i potvrdili da prijedlog nagodbe vjerovnike tretira na fer i pravičan način.

Dalić, odgovarajući na upite novinara na rubu konferencije Europske investicijske banke i HNB-a o ulaganjima, u srijedu je podsjetila da je još je u prosincu prošle godine predstavljen osnovni nacrt nagodbe, detaljniji razgovori o tom nacrtu vođeni su s vjerovnicima tijekom siječnja, “no žalost, zbivanja oko izvanrednog povjerenika u veljači donijela su jedan mali zastoj”.

Po njezinim riječima, sastanak u Zadru svjedoči o tome da izvanredna uprava ubrzanim tempom ide prema svom planu postizanja nagodbe. “Stoga je sada potrebno prepustiti vjerovnicima da međusobno razgovaraju o svim detaljima toga plana i očekujem da ćemo u idućim tjednima, u idućim danima od tih njihovih razgovora čuti i vidjeti i prve rezultate”, istaknula je Dalić.

Kazala je kako je jasno da svi vjerovnici imaju zajednički interes, a to je da svoje tražbine mogu naplatiti samo od poslovanja Agrokora, od njegovog uspješnog poslovanja ne samo danas nego i u budućnosti.

“I vjerujem da je to jedan vrlo racionalan element, koji ne samo sada rukovodi vjerovnike u njihovim razgovorima, nego je ustvari element na kojem se temelji i od kojeg je polazio cijeli postupak izvanredne uprave – očuvanje poslovanja, očuvanje zaposlenosti, doprinos stabilnosti hrvatskog gospodarstva, doprinos sprječavanju nekontroliranog kolapsa brojnih hrvatskih tvrtki koji je mogao nastati od stečaja Agrokora”, rekla je, dodavši da je očuvanje poslovanja jedini način na koji vjerovnici mogu naplatiti svoje tražbine.

Dalić smatra da u ovom trenutku nije potrebno spekulirati da se vjerovnici neće dogovoriti, zbog toga što se u proteklih deset mjeseci vidjelo da izvanredna uprava ostvaruje rezultate na korist gospodarstva i vjerovnika.

“Vidjeli smo niz prilika u kojima su vjerovnici postigli zajednička stajališta. Činjenica da je dobavljačima isplaćen, i dalje je u tijeku isplata starog duga, jedna od odluka koju je donijelo vjerovničko vijeće”, navela je. “Mislim da ovom procesu, koji je sada ušao u svoju finalnu fazu, treba dati vrijeme koje je sada tu pred nama da svi vjerovnici zajedno uz pomoć izvanrednog povjerenika i savjetnika koje imaju na raspolaganju učine taj posljednji korak”, istaknula je.

Zahtjev za opozivom SDP koristi da skrene pozornost s problema u stranci

Na pitanje kako gleda na inicijativu oporbe za prikupljanje potpisa za njezin opoziv, budući da i ankete pokazuju da su građani za njezin opoziv, Dalić je rekla da je pravo oporbe da preispituje rad vladajućih, kao i bilo koje osobe koja pripada bilo kojem dijelu vladajućeg spektra.

“Međutim, obzirom na one argumente i način na koji SDP to radi, držim vrlo znakovitima, s jedne strane sve ono što govori SDP ima jednu frapantnu sličnost s ogromnom količinom laži koju je kroz svoj tzv. blog u hrvatsku javnost pustio Ivica Todorić, s druge strane mislim da SDP sve ovo zajedno koristi kako bi jednostavno skrenuo pozornost sa velikih problema koje imaju u svojoj stranci. Uvjerena sam da će građani prepoznati pogrešnost izbora i pogrešnost odluka i pogrešnost argumenata SDP-a, a isto sam tako uvjerena da građani vrlo jasno prepoznaju i vide rezultate koje je za hrvatsko gospodarstvo stvorila Vlada svojom odlučnom reakcijom i omogućila kroz provedbu zakona o postupku izvanredne uprave”, kazala je.

Ponovila je da bi nekontrolirani stečaj Agrokora prije otprilike godinu dana prijetio ne samo uništenjem radnih mjesta u sustavu Agrokora, nego i u brojnim Agrokorovim partnerima, brojnim dobavljačima te bi hrvatsko gospodarstvo to efektivno vratilo u recesiju. “Upravo to je ono što je i zakonom o postupku izvanredne uprave i tijekom postupka izvanredne uprave do sada spriječeno”, zaključila je Dalić.

Z.Marić: Dalić podržava većina

Ministar Zdravko Marić ulazeći u zgradu Vlade komentirao je paket mjera koje Vlada priprema kako bi se riješio problem blokiranih građana i oporbeni prijedlog za opoziv Martine Dalić.

“U 42 milijarde duga blokiranih ima svega. Kada se prolazi kroz te brojke, u ne malom broju slučajeva se vidi da građani nisu sami ušli u te blokade i tim građanima treba izaći u susret. Treba štititi dužnike, ali i pomoći i vjerovnicima”, kazao je ministar financija Zdravko Marić i najavio da Vlada radi paket mjera koje će pokušati rješavati probleme iz prošlosti, ali i “prevenirati da se slični slučajevi ne događaju u budućnosti”.

“Svega tu ima i nije jednostavno raspetljati taj čvor”, rekao je Marić i dodao da će cijeli paket mjera predstaviti kada završe sve analize. Rekao je da kod manjih iznosa duga kod blokiranih uglavnom ne radi o dugu državi, nego o dugovima prema telekomunikacijskim kompanijama, bankama i kartičarima.

Govoreći o oporbenom prijedlogu za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, Marić je rekao da ona ima “potporu cijele većine”, što znači da oporbena inicijativa za rušenje Dalić u Saboru neće uspjeti.

You may also like

0 comments