Dalić i G. Marić: O strateškom partneru Badela odlučuju vjerovnici

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar državne imovine Goran Marić u srijedu su u izjavi novinarima poručili da o strateškom partneru Badela 1862 odlučuju vjerovnici u predstečajnoj nagodbi glasovanjem o planu restrukturiranja i svim mjerama koji taj plan uključuje.

“Badel je unutar predstečajne nagodbe dužan izraditi plan restrukturiranja, uključujući eventualni izbor strateškog partnera. Međutim konačnu odluku o mjerama iz plana restrukturiranja donose vjerovnici”, kazala je Dalić u srijedu.

Badel 1862 nalazi se u postupku predstečajne nagodbe, koji je započet 23. travnja 2013. godine, a 29. srpnja te godine bio je prekinut, da bi 3. studenoga ove godine, po sili zakona, postupak bio nastavljen.

Taj proces presudno utječe i određuje okvir za postupanje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva državne imovine u vezi Badela, kaže se u priopćenju iz ta dva ministarstva.

Cjelokupna aktivnost izrade, izbora i predlaganja mjera financijskog restrukturiranja stavljena je, prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u zadatak dužniku. Dužnik može uključiti u plan restrukturiranje i povezivanje sa strateškim partnerom.

Prema zakonu, prihvaćanje ili neprihvaćanje svih mjera iz plana restrukturiranja, uključujući i konačni odabir strateškog partnera, ako je takva mjera dio plana restrukturiranja, odlučuju vjerovnici glasovanjem na način utvrđen zakonom, kaže se u priopćenju.

Uprava Badela u svibnju 2016. objavila je poziv strateškim investitorima na iskazivanje interesa za sudjelovanje u restrukturiranju društva. U tom se pozivu navodi i da društvo pridržava i pravo na konačni odabir strateškog investitora, koji će se uključiti u postupak predstečajne nagodbe i s kojim će tvrtka utvrditi mjere financijskog i operativnog restrukturiranja, o čijem će prihvaćanju odlučivati vjerovnici u okviru postupa predstečajne nagodbe.

“Na tekst i uvjete tog poziva tvrtka je dobila pisanu suglasnost tadašnjeg Ministarstva gospodarstva i time je, u kontekstu Zakona o financijskom poslovanju, jasno isključena mjerodavnost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u odlučivanju o izboru strateškog partnera te je utvrđeno da odabir strateškog partnera obavlja društvo”, kaže se u priopćenju.

Na taj poziv Badela pristigle su četiri ponude. Za evaluaciju ponuda i odabir strateškog investitora tadašnje Ministarstvo gospodarstva je u svibnju osnovalo posebno povjerenstvo, koje je od četiri zaprimljena pisma namjere, kao najbolje, razmatralo ponude đakovačkog Meteora i slovačkog St. Nicolausa.

Dalić je kazala da odabir obavlja Badel, kako je tada odlučilo Ministarstvo gospodarstva, što znači da ono ne sudjeluje u izboru strateškog partnera.

Dodaje da je upoznata s time da Badel namjerava s Meteor grupom izraditi plan restrukturiranja i ponuditi ga vjerovnicima na odlučivanje. Prema njezinim riječima, Ministarstvo je u tom smislu uputilo Badel na izradu efektivnog plana restrukturiranja, koji će omogućiti završetak predstečajne nagodbe, opstojnost društva i očuvanje zaposlenosti. Ako taj plan zahtijeva denominaciju državnih udjela, onda se Badel mora obratiti Ministarstvu državne imovine i CERP-u, kazala je.

“Očekujem da će Badel poduzeti sve što je potrebno da se predstečajna nagodba uspješno završi”, izjavila je Dalić.

Upitana je li joj se u vezi Badela obratilo Kutjevo, odgovorila je da je dobila pismo Kutjeva, koje izvještava da je zainteresirano za privatizaciju ili prodaju državnih udjela u Badelu.

Jutarnji list, naime, u srijedu je objavio da je Kutjevo poslalo ponudu za preuzimanje Badela na ruke potpredsjednici Dalić i ministru državne imovine Goranu Mariću.

“No, ovdje se, nažalost, ne radi o privatizaciji ili prodaji državnih udjela, nego zbog visine gubitaka o predstečajnom postupku”, rekla je Dalić.

S obzirom da je Badel 1862 akumulirao gubitke iznad temeljnog kapitala, zbog čega je i pokrenut predstečajni postupak, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta uputilo je tvrtku da o tijeku predstečajne nagodbe izvijesti Ministarstvo državne imovine i putem njega Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP).

CERP, prema zakonu, sudjeluje u procesima predstečajne nagodbe u kojima ima pravni položaj zakonskog zastupnika državnog portfelja dionica.

G. Marić: Badel godinama traumatiziran

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je kako je Badel “godinama traumatiziran” te da se pristupilo ozbiljnom rješavanju problema. Njegovo ministarstvo preko CERP-a sudjeluje u predstečajnoj nagodbi, a Marić vjeruje da Ministarstvo i CERP neće biti prepreka njezinoj provedbi, koja, naglasio je, mora biti usmjerena nastavku proizvodnje.

Upitan je li zadovoljan izborom Meteora za strateškog partnera, rekao je da po analizama Meteor najbolji ponuđač.

“Odlučit će vjerovnici, među njima i državne institucije. Oni će ocijeniti plan, o njemu glasati i imati priliku analizirati svaki detalj kvalitete toga plana. Sada treba dopustiti da se proces nastavi i da se izradi kvalitetan plan restrukturiranja”, zaključio je Marić.

Početkom rujna Meteor grupa je objavila kako je stekla kontrolu nad više od dvije trećine tražbina prijavljenih u predstečajnoj nagodbi Badela 1862, čime može samostalno izglasati prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja Badela.

No, krajem rujna Ministarstvo gospodarstva, kojemu je na čelu bio Tomislav Panenić, raspustilo je povjerenstvo za ocjenu mjera restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe za Badel.

Tu su odluku objasnili činjenicom da povjerenstvo nije moglo donijeti odluku o odabiru strateškog investitora, s obzirom da nije utvrđeno da je vjerovnički položaj Meteora takvog značaja da bi jamčio prihvaćanje plana restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe Badela, a ukazali su i na nelojalno postupanje Meteora, kao i činjenicu da je St. Nicolaus pokrenuo postupak pred Hanfom zbog povrede odredbi Zakona o tržištu kapitala “širenjem obmanjujućih, neistinitih i nepotpunih podataka investicijskoj javnosti”.

Badel 1862: Uključivanje Meteora u provedbu financijskog i operativnog restrukturiranja

Iz Badela 1862 su u srijedu izvijestili kako su, u okviru poziva strateškim investitorima na iskazivanje od 11. svibnja, a na temelju evaluacija pristiglih ponuda, koji je proveden u koordinaciji s nadležnim državnim tijelima i institucijama, donijeli odluku na temelju koje će pozvati potencijalnog strateškog investitora, đakovački Meteor radi uključivanja u utvrđivanje i provedbu potrebnih mjera financijskog i operativnog restrukturiranja, kao sastavnih dijelova Plana financijskog i operativnog restrukturiranja, o čijem prihvaćanju će odlučiti vjerovnici u okviru postupka predstečajne nagodbe.

“Uprava Badela će u zadanim okolnostima,  zajedno s pozvanim potencijalnim strateškim investitorom te u pregovorima vjerovnicima u predstečajnoj nagodbi, intenzivno nastaviti s provedbom svih nužnih aktivnosti u cilju okončanja postupka predstečajne nagodbe i postizanja kapitalne adekvatnost, kao bitnih uvjeta za osiguranje dugoročne opstojnost Badela”, navode iz Badela.

(Agencije)

You may also like