Dalekovod i povezana društva su u dobitku 32 milijuna kuna

Zagrebački Dalekovod, zajedno s povezanim društvima, ostvario je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, prema podacima iz nerevidiranog konsolidiranog izvješća, dobit u iznosu od 31,9 milijuna kuna.

Ukupni su prihodi na razini grupe u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosili 988,7 milijuna kuna i bili su 2,6 posto viši nego lani, dok su ukupni rashodi istodobno rasli za 21 posto, na 946 milijuna kuna. Tako je iskazana neto dobit na razini 31,9 milijuna kuna, što je znatno manje u odnosu na 180 milijuna kuna iz istog razdoblja lani. No, u izvješću se pojašnjava kako je visoka dobit u prvih devet mjeseci 2014. godine bila rezultat pozitivnog utjecaja opcije knjiženog na financijske prihode, proizašle od financijskog derivata u PSN-u, zbog čega poradi za prošlu i ovu godinu nisu usporedivi.

Ukupni poslovni prihodi na razini grupe Dalekovod su, pak, do kraja rujna ove godine iznosili 894 milijuna kuna i bili su 20 posto viši nego lani, dok su istodobno operativni troškovi rasli za više od 16 posto, na 808 milijuna kuna. Tako operativna dobit (EBITDA) iznosi 85,9 milijuna kuna i viša je za 63 posto nego lani. Prema izjavi predsjednika Uprave Dalekovoda Paška Vele, koja se prenosi u izvješću, “rezultat nakon tri kvartala je u skladu s nastojanjima da se tvrtka u potpunosti stabilizira i koncentrira na poboljšanje rezultata”. “Potpisani su novi, vrijedni ugovori na međunarodnom tržištu. Nakon dugotrajnih nastojanja osiguran je ulazak na finsko tržište te sklopljena nagodba u Albaniji, koja širom otvara vrata povratku Dalekovoda u tu zemlju. U Hrvatskoj je ponuda konzorcija DIV-Dalekovod-Zagreb montaža za izgradnju drugog kolosijeka pruge na relaciji Dugo Selo-Križevci odabrana kao najpovoljnija te se i u tom dijelu poslovanja otvaraju ozbiljne perspektive”, stoji u izjavi predsjednika Uprave.

Uz spomenute, u izvješću se podsjeća i na dva projekta ugovorena na norveškom tržištu, ukupne vrijednosti od gotovo 70 milijuna eura, kao i na ugovore za poslove na Kosovu, vrijedan 8,5 milijuna eura, u Ukrajini (53 milijuna eura) te u Poljskoj (4 milijuna eura). Tako je Dalekovod samo do kraja kolovoza ove godine ukupno ugovorio poslova u vrijednosti 171,8 milijuna eura, u što nije uključena vrijednost spomenutog projekta rekonstrukcije i izgradnje na željezničkoj pruzi Dugo Selo-Križevci, od gotovo 1,24 milijarde kuna. “Grupa namjerava nastaviti internacionalnizaciju i rast prihoda na inozemnim tržištima, s primarnim fokusom na tržišta regije, Skandinavije, Istočne Europe te na pojedina tržišta EU”, zaključuju iz Dalekovoda.

You may also like

0 comments