Dalaj Lama pozvao zapad da konstruktivno kritizira Kinu

Dalaj-lama je u četvrtak tijekom posjeta Europskom parlamentu u Strasbourgu pozvao Europsku uniju da “konstruktivno kritizira” Kinu u pogledu tibetanskog pitanja.

“EU može pomoći budućnosti Kine na način da iznese konstruktivnu kritiku, ponekad vrlo potrebnu… u trenutku kada su kineski čelnici, čak i pristaše tvrde linije, suočeni s izvjesnom dilemom o načinu na koji bi se trebalo odnositi prema ovom problemu”, rekao je tibetanski duhovni vođa u govoru održanom pred članovima Odbora za vanjske poslove EP-a.

Mišljenje EU-a moglo bi utjecati na kineske čelnike, “ali ne kao šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada su ismijavali ono što je mislio i govorio vanjski svijet”, rekao je duhovni vođa Tibetanaca.

Istaknuvši da se povukao i da više nije zadužen za politička pitanja, Dalaj-lama je eurozastupnike pozvao da o pitanju Tibeta razgovaraju s kineskim čelnicima čim za to budu imali prigodu te da otputuju onamo jer “će to biti dragocjen dokaz potpore tibetanskom narodu”. “Kinezi bi konačno trebali shvatiti da se problem mora riješiti na razuman način, jer neće nestati sam od sebe”, kazao je.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku, njemački demokršćanin Elmar Brok, rekao je da je “bilo pritisaka da se ovaj susret otkaže” te dodao da članovi “Europskoga parlamenta imaju pravo sastajati se s kim žele”.

Nedugo nakon toga tibetanski je duhovni vođa ponovno spomenuo kinesko pitanje, ovaj put pred dužnosnicima i diplomatima Vijeća Europe, paneuropske organizacije sa sjedištem u Strasbourgu koje promiče demokraciju i ljudska prava.

“Molim vas da pitanje Tibeta uvrstite na dnevni red”, rekao je Tenin Gyatso, podsjetivši na “šest milijuna Tibetanaca koji žive u neprestanom strahu”. “Mi smo sretni unutar Kine, ali pod uvjetom da njezine vlasti poštuju našu kulturu, jezik i tradiciju”, kazao je.

Nakon sastanka s predstavnicima europskih institucija, tibetanski budist će održati konferenciju pred 1800 ljudi, među kojima će se biti puno mladih ljudi.

You may also like

0 comments