Home Ekonomija Dadić: Treba uvesti vinjete i sve ceste ujediniti

Dadić: Treba uvesti vinjete i sve ceste ujediniti

by Energypress.net

Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb duguju ukupno 4,3 milijarde eura. Vlada Zorana Milanovića taj je problem pokušala riješiti davanjem autocesta u koncesiju. Od toga se odustalo zbog otpora javnosti, a nakon toga se najavljivala inicijalna javna ponuda dionica tvrtke HAC-ONC. U krugovima Domoljubne koalicije i Mosta kao moguće se rješenje spominje promjena sustava naplate, odnosno uvođenje vinjeta. O mogućim rješenjima u Studiju 4 govorio je profesor na Prometnom fakultetu u Zagrebu Ivan Dadić.

Dadić smatra kako su autoceste krivo razvijane i njima se krivo upravljalo. ‘One su strateški interes Hrvatske i uvođenje vinjeta je jedino moguće rješenje. Njima bi se autoceste popunile vozilima i doprinjele povećanju BDP-a. To bi povećanje, smatra Dadić, moglo iznostiti 0,5 posto BDP-a, a u idućih desetak godina 1 do 2 posto. Dio prometa s gradskih i županijskih cesta preusmjerio bi se na autoceste što bi doprinjelo povećanju sigurnosti u prometu, dodao je Dadić te naglasio kako bi sve ceste u Hrvatskoj trebalo integrirati u jedinstveni sustav.

Ne treba bježati od privatizacije, ali odlučivanje o cijenama treba ostaviti državi, kazao je, među ostalim Dadić. Smatra da je satelitska navigacija budućnost naplate cestarine, a do toga – treba uvesti vinjete po mađarskom modelu. Više pogledajte u videoprilogu!

Related Posts